Urakka ohi: Pankeilta puuttuu 10 miljardia euroa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Urakka ohi: Pankeilta puuttuu 10 miljardia euroa

Julkaistu: 26.10.2014 13:27, Päivitetty 26.10.2014 17:37

Eurooppalaispankkien taseissa on miljardien aukko, Euroopan keskuspankin ja pankkiviranomaisen selvitykset paljastavat, eivätkä kaikki pankit läpäise stressitestejä. Suomalaispankit sen sijaan selviäisivät rankemmastakin kyydistä.

Euroopan keskuspankin (EKP) mukaan eurooppalaispankkien jäljellä oleva pääomavaje on noin kymmenen miljardia euroa. Summasta pankkien pitää hakea markkinoilta noin kuusi miljardia euroa, kun loppu vajeesta on katettu tasemuutoksilla.

Euromääräisesti eniten lisää pääomia tarvitsivat Italian ja Kreikan suurpankit. Riskipainotettuihin saamisiin verrattuna suurin pääomavaje oli Kyproksella.

Stressitestit reputti 25 pankkia, joista EKP:n mukaan jo 12 on kattanut pääomavajeensa. Pankkien yhteenlaskettu pääomavaje oli noin 25 miljardia euroa, mutta lisäpääomia pankit ovat hankkineet jo 18,6 miljardia euroa. Suomalaispankkeja ei ollut reputtaneiden pankkien joukossa.

EKP julkisti tänään euroalueen 130 suurpankin tasetarkastelun sekä stressitestien tulokset. Pankkien osuus euroalueen pankkien yhteenlasketusta taseesta on noin 82 prosenttia.

EKP:n ja Euroopan pankkiviranomaisen (EBA) stressitestit tehtiin EU:n laajuisesti, tasetarkastelu vain euroalueella. Noin vuoden kestäneen suuroperaation oli määrä selvittää euroalueen pankkien kuprut ennen kuin EKP:n yhteyteen perustettu yhteinen pankkivalvoja ottaa ne valvontaansa 4. marraskuuta. Tavoitteena on varmistaa, että pankkien toiminta on vakaalla ja luotettavalla pohjalla.

Tasetarkastelussa kunkin pankin riskipainotetut saamiset käytiin läpi ja arvioitiin, ovatko pankit muun muassa arvostaneet luottonsa ja luottojen vakuudet oikein sekä kirjanneet lainoista kuuluvat tappiot. Tasetarkastelu perustui pankkien viime vuoden lopun tietoihin. Stressitesteissä puolestaan testattiin pankkien tappionsietokykyä huonoina taloudellisina aikoina.

Suomalaispankitkirkkaasti läpi

Suomessa tasetarkastelun kohteina olivat OP-Pohjola Danske Bankin ja Nordean Suomen-toiminnot, joiden taseet Finanssivalvonnan ja konsultti- ja tilintarkastusyhtiö EY:n asiantuntijat kävivät läpi. Ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttäminen oli EKP:n vaatimus, jolla pyrittiin hakemaan riippumattomuutta. Stressitesteissä Danske Bank ja Nordea olivat osa Tanskan- ja Ruotsin-emoyhtiöitään.

Tasetarkastelun ja stressitestien perusteella suomalaispankit ovat hyvässä kunnossa. Tasetarkastelun ja stressitestien perusteella suomalaispankit ovat hyvässä kunnossa, eivätkä ne tarvitse lisää pääomia. Pankit kestäisivät myös stressitestien heikoimman talouskehityksen skenaarion.

Nordean tasetarkastelu poikkesi OP:n ja Dansken vastaavasta siten, että pankin kohdalla oli myös huomioitu markkinariskien osuus. Nordean johdannais- ja arvopaperisalkun osuus Suomessa on suuri, koska Nordea on keskittänyt konsernin johdannaistoiminnot Suomeen. Sen sijaan OP:lla ja Danskella markkinariskit olivat alle viisi prosenttia riskipainotetuista saatavista, minkä vuoksi niitä ei pankkien kohdalla huomioitu.

Aliarvostuksiaeniten Italiassa

Yhteensä pankkien pitää tehdä muutoksia saamisiinsa 48 miljardilla eurolla. Lisäksi taseista paljastui järjestämättömiä luottoja yhteensä 136 miljardilla eurolla. Lainoja käytiin läpi yksitellen, ja edustavasta otoksesta tulokset kirjattiin vastamaan tutkittavan pankin tasetta.

Stressitestien heikoimmassa skenaariossa pankkien pääomat hupenisivat 263 miljardilla eurolla ja ydinvakavaraisuusaste putoaisi 8,3 prosenttiin.

– Tämä harjoitus on erinomainen aloitus oikeaan suuntaan, yhteisen pankkivalvojan johtaja Danièle Nouy sanoo EKP:n tiedotteessa.

Pankit saivat tuloksen hieman ennen kuin EKP julkisti ne kello 13.00 Suomen aikaa.

(Täsmennetty ensimmäisessä kappaleessa pankkien lisäpääoman tarvetta.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?