Kataisen paimenkirje aloitti sanasodan Italiassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kataisen paimenkirje aloitti sanasodan Italiassa

Euroopan unionin komission puheenjohtaja José Manuel Barroso on hermostunut Italialle, joka on vuotanut julki komission Italialle lähettämän paimenkirjeen.

24.10.2014 18:40 | Päivitetty 24.10.2014 18:42

Kirjeen allekirjoittajana on komission varapuheenjohtajana aloittava Jyrki Katainen (kok.).

Barroson mukaan Italian hallitus päätti kirjeen julkaisemista omavaltaisesti vastoin komission toivetta. Se olisi halunnut jättää budjettikuriin patistavan kirjeen salaiseksi, EU Observer -uutissivusto kertoi.

Italian valiovarainministeriö julkaisi Kataisen kirjeen verkkosivuillaan. Tiistaina lähetetty kirje on osoitettu Italian talousministerille Pier Carlo Padoanille.

Katainen kirjoittaa komission haluavan tietää, kuinka Italia aikoo täyttää budjettivelvoitteensa ensi vuodelle.

Komission tietojen mukaan Italian ensi vuoden talousarvio uhkaa rikkoa euroalueen budjettisäännökset, jotka määrittävät muun muassa budjetin velkasuhteen ja alijäämän enimmäisrajat.

”Alustavien arvioidemme” mukaan Italia aikoo ”poiketa merkittävästi” vaadituista budjettisäännöksistä, jotka sisältyvät  EU:n kasvu- ja vakaussopimukseen, kirjeessä todettiin. Italialta odotettiin vastauksia tähän päivään eli perjantaihin mennessä.

Italian lisäksi myös Ranska on joutunut komission tulilinjalle, koska se aikoo löysätä budjettia. Italiassa reaktiot ovat olleet kärjekkäämpiä.

Media on asettanut kärkkäästi Roomaa ja Brysseliä vastakkain. Parlamentissa Italian pääministeri Matteo Renzi viittasi ”ulkopuolisten saneluun”.

Barroson mielestä osa italialaisuutisoinnista oli ”surrealistista” ja ”pääosin täysin väärin”.

Komission on määrä saada EU-maita koskevat budjettitarkastuksensa valmiiksi marraskuun loppuun mennessä. Ranskan lisäksi Suomikin on komission luupin alla. Muita maita ovat itävalta, Malta ja Slovenia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?