Britannia on halvan kaloripommiruuan aiheuttamassa lihavuuskriisissä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaloreiden kevyt kilohinta

Julkaistu: 24.10.2014 7:01, Päivitetty 23.10.2014 12:31

Britannian lihavuuskriisi on kalliin ruuan – mutta halpojen kaloreiden – sekä kiireen ja tietämättömyyden onneton yhteensattuma, jota ei kaalikeitolla ratkaista.

Elämän pakollisten menojen hinta on täällä Britanniassa noussut 28 prosenttia vuodesta 2008, mutta palkat ovat nousseet vain yhdeksän prosenttia. Energia on kallistunut peräti 45 prosenttia, julkinen liikenne 37 prosenttia ja ruoka 28 prosenttia.

Lähes kaikki tarkkailevat nyt energia- ja ruokalaskujaan, sillä julkiselle liikenteellehän työssäkäyvä ihminen ei mitään voi. Kuuma kaalisoppa kylmässä talossa on nyt arvossaan – vai onko?

Talon sisälämpötila on hyvinkin saattanut laskea, mutta kaalisopalle keskivertoperhe tuskin kokoontuu. Vaikka sisälläni asuva kukkahattutäti haluaisikin opettaa, että hyvää ja halpaa ruokaa saa linsseistä, pavuista, kaalista, perunasta, ryyneistä, jauhoista, pitkään kypsytettävästä lihasta, silleistä ja sardiineista ja ties mistä, niin niiden valmistukseen tarvittavasta ajasta ja keittotaidosta on täällä yhtä huutava pula kuin rahastakin.

Kyllä hyvää ja halpaa ruokaa on, mutta sitä ostavat lähes pelkästään etuoikeutetut kuluttajat, joiden tiedot, taidot ja aika riittävät kunnollisen kotiruuan tekoon. He ovat Britanniassa pieni vähemmistö.

Ravitseva ruoka onkalliimpaa kuin lihottava

Kun Cambridgen yliopisto äskettäin selvitti ruuan hintoja, se havaitsi, että hyvä ja ravitseva ruoka maksaa kolme kertaa enemmän kuin epäterveellinen ja lihottava ruoka. Tutkimukseen valittiin kaikkein ostetuimpia ruokia, jotka ovat mukana inflaatiota mittaavassa tavarakorissa.

Tyypillisessä ostoskorissa terveellinen ruoka on jo pitkään ollut epäterveellistä kalliimpaa, mutta viimeisten kymmenen vuoden aikana hintaero on kasvanut. Cambridgen yliopisto on vertaillut terveellisen ja epäterveellisen ruuan kalorihintoja. Samaan aikaan kun purkitettujen tomaattien ja papujen kalorikohtaiset hinnat ovat kaksinkertaistuneet, pakastepitsan kalorien hinta on laskenut neljänneksellä ja jäätelön pysynyt jokseenkin ennallaan.

Energiasisällöllä mitattuna eniten on noussut proteiinipitoisten tuotteiden – papujen, lihan, maitotuotteiden – sekä vihannesten ja hedelmien hinnat. Päivittäisen kaloritarpeen tyydyttäminen muulla kuin tuhdisti suolatulla pullamössösokerilisäainerasvalla on valtavasti kallistunut samaan aikaan, kun perheiden ruokabudjetit ovat kutistuneet.

Esimerkiksi päivittäisen kaloritarpeen täyttäminen perinteisellä brittiläisellä köyhäinruualla, purkkipavuilla (baked beans), tulee neljänneksen kalliimmaksi kuin pakastepitsalla eläminen. Lisäksi papupaahtoleipä näyttää ja maistuu paljon köyhemmältä kuin pitsa.

Vaikka joidenkin vihannesten – kuten perunan – hinnat olisivatkin kilpailukykyisiä pitsan kanssa, vaatimattomimmankin kastikkeen kanssa valmistettuina ne tulevat jo sitä kalliimmiksi.

Lihavuutta ei saa verottaa

Jokainen ihminen tarvitse päivittäiset kalorinsa pysyäkseen hengissä, mutta kun paljon ylikaloreita sisältävä ruoka on kaikkein edullisinta, kaikkein vähiten ruokaan kuluttavista ihmisistä tulee kaikkein lihavimpia. Pakastepitsaa on helppo syödä liikaa.

Myös pienellä ruokabudjetilla elävä haluaa joskus mennä ulos syömään – ja ravintoloissa ne terveelliset kalorit vasta kalliiksi tulevatkin. Proteiinien hintaero pullamössösokerirasvaan moninkertaistuu kauppalaskuun verrattuna. Brittiläisillä kauppakaduilla amerikkalaisten ravintoloiden – siis hampurilais- ja pitsapaikkojen – määrä on noussut, muiden ei.

Maan terveysviranomaiset laskeskelevat, että huono ruokavalio on yhtä suuri terveysongelma kuin tupakointi ja alkoholinkäyttökin. Huonosta ruokavaliosta tulee vuosittain 20 miljardin euron lasku brittiläiselle terveydenhoidolle, siis veronmaksajille. Suurin osa summasta johtuu aikuisiän diabeteksen lisääntymisestä.

Britanniassa on usein ehdotettu roskaruualle tupakan ja alkoholin kaltaista valmisteveroa – ja esimerkiksi terveydenhoidon kustannusten vuoksi se olisi perusteltua. Siitä tulisi kuitenkin lähinnä maan köyhimmiltä kerättävä lisävero. Syöminenhän ei ole elämäntapavalinta, vaan pakko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?