Trendisyöjät hämmentävät gluteenisoppaa

Julkaistu:

Gluttausta eli gluteenitonta ruokavaliota on pidetty karppauksen veroisena ilmiönä, mutta näkyykö se samalla tavalla ravintoloissa tai leipomoissa? Voiko muotisyöjistä olla jotain haittaa esimerkiksi keliaakikoille?


Gluteenittoman ruokavalion eli "gluttauksen" suosio on viime vuosina kasvanut. Ruokavaliota noudattavat paitsi keliaakikot ja jotkut vilja-allergiset, myös ne, jotka kokevat saavansa gluteenista oireita ilman todettua keliakiaa tai vilja-allergiaa.

Näiden lisäksi monet terveet ovat innostuneet kokeilemaan, josko gluteenin pois jättäminen auttaisi esimerkiksi pudottamaan painoa tai lisäämään hyvinvointia.

Keliakialiiton toiminnanjohtajan Leila Kekkosen mukaan gluteenittoman ruokavalion muodikkuus voi aiheuttaa sekä hyötyjä että haittoja keliakiaa sairastaville. 

Gluteenittoman ruuan kysynnän kasvu lisää tarjontaa, minkä vuoksi keliaakikon on helpompi löytää itselleen sopivia tuotteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos kuitenkin yhä useampi noudattaa gluteenitonta ruokavaliota ilman terveydellistä syytä syömällä toisinaan myös gluteenipitoista ruokaa, jotkut kahvilat tai ravintolat saattavat miettiä, ovatko keliakian suositukset muuttuneet, Kekkonen sanoo.

– Trendin vuoksi gluteenitonta kysyvien viesti voi olla ravintola-alan ammattilaiselle se, että ei tarvitse olla niin tarkka. Tämä on meillä huolenaiheena, koska keliaakikon pitää olla ehdottoman tarkka sairautensa vuoksi.

Osa keliaakikoista on Kekkosen mukaan närkästynyt gluteenittoman dieetin tulosta muotiin. Toisaalta se helpottaa myös keliakiaa sairastavien arkea, kun esimerkiksi gluteenittomia ruokaohjeita tulee entistä enemmän saataville.

Erikoistuotteen
leima nostaa hintaa


Gluteenittomia tuotteita valmistavat leipomot ovat hyötyneet gluttausmuodista. Pirjon Pakari on tehnyt gluteenittomia leivonnaisia vuodesta 2006, kun kysyntä alkoi kasvaa.

Toimitusjohtaja Pirjo Malmivaaran mukaan gluteenittomien tuotteiden myynti on kasvanut parina viime vuonna huomattavasti.  

Gluteenittomien leipomotuotteiden valmistus vaatii omat tilansa, koska tuotteisiin ei saa päästä gluteenia sisältäviä viljoja.

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen tulee keväällä julkistetun tutkimuksen mukaan kuukaudessa keskimäärin 68 euroa kalliimmaksi kuin tavallinen ruokavalio. Erotus on Keliakialiiton Kekkosen mukaan kasvanut edellisestä tutkimuksesta.

Jos tarjonta kasvaa, eikö sen pitäisi näkyä myös hinnoissa?

– Niin mekin olemme ajatelleet, mutta gluteenitonta tehdään aika pieniä sarjoja eikä siitä pystytä saamaan suurtuotannon etuja. Gluteenittomien tuotteiden raaka-aineet ovat usein kalliimpia ja tarkka tuotantoprosessi nostaa hintoja, Kekkonen arvioi.

Pirjon Pakarin Malmivaara sälyttää vastuuta kaupoille. Hänen mukaansa kauppa pitää gluteenittomia edelleen erikoistuotteina, joille ei anneta kysyntää vastaavasti hyllytilaa. Myös hinnat ovat erikoistuotteiden hintoja.

– Kentältä tulee kysymyksiä siitä, mistä tuotetta saa, kun ne ovat loppuneet hyllyiltä.

Pienleipomoiden kilpailu hyllypaikoista on Malmivaaran mukaan kovaa, mikä ajaa leipomoita kehittämään koko ajan uusia tuotteita. Myös gluteenittomien tuotteiden markkinoille on tullut uusia yrittäjiä, joskin niitä on myös poistunut.

Karppaus vaihtui
lautasmalliin


Gluteenitonta ruokavaliota on nimitetty jopa "uudeksi karppaukseksi", mutta ainakaan henkilöstöravintoloissa ilmiö ei näy samalla tavalla kuin vähähiilihydraattisen dieetin suosio muutama vuosi sitten. Tuolloin esimerkiksi lihan ja muun proteiinin kysyntä kasvoi ja perunan väheni.

Henkilöstöravintoloiden ruokatarjonnasta iso osa on joka tapauksessa gluteenitonta, joten gluteenitonta ruokavaliota noudattavien määrää on vaikea havaita.

– Ruuat ovat aika paljon muuttuneet. Kastikkeelliset ruuat ovat vähentyneet. Enemmän menee kappaletuotteita kuten pihvejä ja pyöryköitä sekä salaatteja, tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom Fazer Food Servicesistä sanoo.

Ruuan terveellisyys ja koostumus kiinnostavat ruokailijoita, mutta gluteenittoman ruokavalion nousua ei ole suuremmin havaittu, aluejohtaja Pia Romu Sodexosta kertoo.

– Jos katsotaan tuoreen leivän menekkiä, voidaan nähdä joitain merkkejä, mutta ei mitään radikaalia.

Karppausmuotikin on painunut historiaan.

– Nyt näkyy se, että halutaan koota annos lautasmallin mukaisesti, Romu sanoo.

Gluteeniviljoja ovat vehnä, ohra ja ruis

  • Gluteeni on valkuaisaine, jota on vehnässä, ohrassa ja rukiissa.
  • Kaura on gluteenitonta, jos se ei joudu missään vaiheessa (viljely, korjaus, kuljetus, varastointi jne.) kosketuksiin gluteenia sisältävien viljojen kanssa.
  • Luonnostaan gluteenittomia viljoja ovat esim. riisi, maissi ja tattari.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Pariskunta luuli kuitanneensa vuokria työsuorituksilla, sitten vuokraisäntä alkoi periä 2 vuoden vuokria

    2. 2

      ”Pakotteet helvetistä” uhkaavat Venäjää – uusien pakotteiden muoto on vielä auki

    3. 3

      Dansken rahanpesuskandaali uhkaa jo Tanskan luottoluokitusta

    4. 4

      Kiinteistönvälittäjien järjestöt työaikalaista: ”Tuntuu sääntö-Suomen outoudelta”

    5. 5

      Lehdet: Michael Kors ostamassa Versacen

    6. 6

      Insinööriliitto harkitsee toimia irtisanomissuojan heikentämistä vastaan

    7. 7

      Sairaana työskentelijät tulevat kalliiksi – pitääkö nuhaista työkaveria syyllistää?

    8. 8

      Täyttivätkö taksikyytien välittäjät kilpailutuksen vaatimukset? Kela kertoo, mitä lain kohtaa sovellettiin

    9. 9

      Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

    10. 10

      Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

    2. 2

      Sairaana työskentelijät tulevat kalliiksi – pitääkö nuhaista työkaveria syyllistää?

    3. 3

      Pariskunta luuli kuitanneensa vuokria työsuorituksilla, sitten vuokraisäntä alkoi periä 2 vuoden vuokria

    4. 4

      ”Pakotteet helvetistä” uhkaavat Venäjää – uusien pakotteiden muoto on vielä auki

    5. 5

      Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

    6. 6

      HS: Risto Siilasmaa avautuu Jorma Ollilan raivokohtauksista: ”Elop kyyneleet silmissä, pelon ilmapiiri edesauttoi Nokian tuhoa...”

    7. 7

      Siilasmaa kertoi Jorma Ollilan raivokohtauksista HS:lle – jatkaa keskustelua Twitterissä: ”Siihen syyllistymme me kaikki vuorollamme”

    8. 8

      Sipilä irtisanomissuojan heikennyksestä: ”Tiedän kipukohdat ja arviot, miten sitä pitäisi muuttaa”

    9. 9

      Kommentti: Superkuusikko kiskoo vielä osakkeita ennätykseen, korkokäyrästä näkyy vakava varoitus

    10. 10

      Täyttivätkö taksikyytien välittäjät kilpailutuksen vaatimukset? Kela kertoo, mitä lain kohtaa sovellettiin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Järjestyksenvalvoja Jaakko kertoo humalaisen naisen rivosta tempusta ravintolassa – ”Tuumasin, että ei tämä kuule niin toimi”

    2. 2

      Näillä aloilla on nyt huutava pula työntekijöistä – katso missä sinulle on töitä

    3. 3

      Kerrostaloasukkaat saivat karun kirjeen: tontin vuokra nousee yli 800 % – ”Sitä ei ollut todeksi uskoa”

    4. 4

      Massiivinen kauppakeskus Redi avautuu torstaina – Kuvat: tältä sisällä näyttää vuorokausi ennen avajaisia

    5. 5

      10 000 euroa vuodessa säästänyt Julia kertoo, miten hän käyttää rahaa ja mikä häntä nolottaa

    6. 6

      Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

    7. 7

      Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

    8. 8

      Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

    9. 9

      Lopettavan Ajattaren toimitusjohtaja: ”Olen itkenyt yhden Atlantin verran”

    10. 10

      Video: Tälläinen ryysis oli Kalasatamassa kello 9, kun iso kauppakeskus Redi avasi ovensa

    11. Näytä lisää