Trendisyöjät hämmentävät gluteenisoppaa

Julkaistu:

Gluttausta eli gluteenitonta ruokavaliota on pidetty karppauksen veroisena ilmiönä, mutta näkyykö se samalla tavalla ravintoloissa tai leipomoissa? Voiko muotisyöjistä olla jotain haittaa esimerkiksi keliaakikoille?


Gluteenittoman ruokavalion eli "gluttauksen" suosio on viime vuosina kasvanut. Ruokavaliota noudattavat paitsi keliaakikot ja jotkut vilja-allergiset, myös ne, jotka kokevat saavansa gluteenista oireita ilman todettua keliakiaa tai vilja-allergiaa.

Näiden lisäksi monet terveet ovat innostuneet kokeilemaan, josko gluteenin pois jättäminen auttaisi esimerkiksi pudottamaan painoa tai lisäämään hyvinvointia.

Keliakialiiton toiminnanjohtajan Leila Kekkosen mukaan gluteenittoman ruokavalion muodikkuus voi aiheuttaa sekä hyötyjä että haittoja keliakiaa sairastaville. 

Gluteenittoman ruuan kysynnän kasvu lisää tarjontaa, minkä vuoksi keliaakikon on helpompi löytää itselleen sopivia tuotteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos kuitenkin yhä useampi noudattaa gluteenitonta ruokavaliota ilman terveydellistä syytä syömällä toisinaan myös gluteenipitoista ruokaa, jotkut kahvilat tai ravintolat saattavat miettiä, ovatko keliakian suositukset muuttuneet, Kekkonen sanoo.

– Trendin vuoksi gluteenitonta kysyvien viesti voi olla ravintola-alan ammattilaiselle se, että ei tarvitse olla niin tarkka. Tämä on meillä huolenaiheena, koska keliaakikon pitää olla ehdottoman tarkka sairautensa vuoksi.

Osa keliaakikoista on Kekkosen mukaan närkästynyt gluteenittoman dieetin tulosta muotiin. Toisaalta se helpottaa myös keliakiaa sairastavien arkea, kun esimerkiksi gluteenittomia ruokaohjeita tulee entistä enemmän saataville.

Erikoistuotteen
leima nostaa hintaa


Gluteenittomia tuotteita valmistavat leipomot ovat hyötyneet gluttausmuodista. Pirjon Pakari on tehnyt gluteenittomia leivonnaisia vuodesta 2006, kun kysyntä alkoi kasvaa.

Toimitusjohtaja Pirjo Malmivaaran mukaan gluteenittomien tuotteiden myynti on kasvanut parina viime vuonna huomattavasti.  

Gluteenittomien leipomotuotteiden valmistus vaatii omat tilansa, koska tuotteisiin ei saa päästä gluteenia sisältäviä viljoja.

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen tulee keväällä julkistetun tutkimuksen mukaan kuukaudessa keskimäärin 68 euroa kalliimmaksi kuin tavallinen ruokavalio. Erotus on Keliakialiiton Kekkosen mukaan kasvanut edellisestä tutkimuksesta.

Jos tarjonta kasvaa, eikö sen pitäisi näkyä myös hinnoissa?

– Niin mekin olemme ajatelleet, mutta gluteenitonta tehdään aika pieniä sarjoja eikä siitä pystytä saamaan suurtuotannon etuja. Gluteenittomien tuotteiden raaka-aineet ovat usein kalliimpia ja tarkka tuotantoprosessi nostaa hintoja, Kekkonen arvioi.

Pirjon Pakarin Malmivaara sälyttää vastuuta kaupoille. Hänen mukaansa kauppa pitää gluteenittomia edelleen erikoistuotteina, joille ei anneta kysyntää vastaavasti hyllytilaa. Myös hinnat ovat erikoistuotteiden hintoja.

– Kentältä tulee kysymyksiä siitä, mistä tuotetta saa, kun ne ovat loppuneet hyllyiltä.

Pienleipomoiden kilpailu hyllypaikoista on Malmivaaran mukaan kovaa, mikä ajaa leipomoita kehittämään koko ajan uusia tuotteita. Myös gluteenittomien tuotteiden markkinoille on tullut uusia yrittäjiä, joskin niitä on myös poistunut.

Karppaus vaihtui
lautasmalliin


Gluteenitonta ruokavaliota on nimitetty jopa "uudeksi karppaukseksi", mutta ainakaan henkilöstöravintoloissa ilmiö ei näy samalla tavalla kuin vähähiilihydraattisen dieetin suosio muutama vuosi sitten. Tuolloin esimerkiksi lihan ja muun proteiinin kysyntä kasvoi ja perunan väheni.

Henkilöstöravintoloiden ruokatarjonnasta iso osa on joka tapauksessa gluteenitonta, joten gluteenitonta ruokavaliota noudattavien määrää on vaikea havaita.

– Ruuat ovat aika paljon muuttuneet. Kastikkeelliset ruuat ovat vähentyneet. Enemmän menee kappaletuotteita kuten pihvejä ja pyöryköitä sekä salaatteja, tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom Fazer Food Servicesistä sanoo.

Ruuan terveellisyys ja koostumus kiinnostavat ruokailijoita, mutta gluteenittoman ruokavalion nousua ei ole suuremmin havaittu, aluejohtaja Pia Romu Sodexosta kertoo.

– Jos katsotaan tuoreen leivän menekkiä, voidaan nähdä joitain merkkejä, mutta ei mitään radikaalia.

Karppausmuotikin on painunut historiaan.

– Nyt näkyy se, että halutaan koota annos lautasmallin mukaisesti, Romu sanoo.

Gluteeniviljoja ovat vehnä, ohra ja ruis

  • Gluteeni on valkuaisaine, jota on vehnässä, ohrassa ja rukiissa.
  • Kaura on gluteenitonta, jos se ei joudu missään vaiheessa (viljely, korjaus, kuljetus, varastointi jne.) kosketuksiin gluteenia sisältävien viljojen kanssa.
  • Luonnostaan gluteenittomia viljoja ovat esim. riisi, maissi ja tattari.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Savolainen kikka selätti sääntö-Suomen: Petteri rakensi maailman kenties pienimmän olutkaupan

    2. 2

      Asunto oli liian kylmä: omistaja irrotti patterien termostaatit – näin oikeus kommentoi lämpötilaa

    3. 3

      Perinteinen makkara ei ole enää juhannuksen ykkösgrilliherkku - näitä suomalaiset käristävät mieluiten

    4. 4

      Kojamo listautui pörssiin – Teollisuusliitto nettosi 57000000 euroa verottomana

    5. 5

      Suomi on Euroopan kahdeksanneksi kallein maa

    6. 6

      Näin paljon kalliimpaa viina on Suomessa kuin muualla Euroopassa

    7. 7

      Vasemmistonuoret kerää ilmiantoja epäreiluista pomoista – Jari Sarasvuo tyrmistyi: ”Mustat listat ovat laittomia”

    8. 8

      Työtön perheenäiti Tuula laski: töitä ei kannata ottaa vastaan – puolen vuoden jälkeen totuus paljastui

    9. 9

      Nämä juomat tekevät kauppansa juhannuksena – asiantuntija ennustaa: alkoholilaki näkyy lonkeroissa ja viineissä

    10. 10

      Neljä kaistaa takseille, kolme eri yhtiötä, digitaaliset ilmoitustaulut – kartta kertoo, miltä taksiliikenteen vapautuminen Helsinki-Vantaalla näyttää

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Savolainen kikka selätti sääntö-Suomen: Petteri rakensi maailman kenties pienimmän olutkaupan

    2. 2

      Asunto oli liian kylmä: omistaja irrotti patterien termostaatit – näin oikeus kommentoi lämpötilaa

    3. 3

      Perinteinen makkara ei ole enää juhannuksen ykkösgrilliherkku - näitä suomalaiset käristävät mieluiten

    4. 4

      Neljä kaistaa takseille, kolme eri yhtiötä, digitaaliset ilmoitustaulut – kartta kertoo, miltä taksiliikenteen vapautuminen Helsinki-Vantaalla näyttää

    5. 5

      BBC: Autojätti BMW haluaa selvyyttä brexitin ehtoihin ennen kesän loppua

    6. 6

      Vasemmistonuoret kerää ilmiantoja epäreiluista pomoista – Jari Sarasvuo tyrmistyi: ”Mustat listat ovat laittomia”

    7. 7

      Näin paljon kalliimpaa viina on Suomessa kuin muualla Euroopassa

    8. 8

      Suomi on Euroopan kahdeksanneksi kallein maa

    9. 9

      Nämä juomat tekevät kauppansa juhannuksena – asiantuntija ennustaa: alkoholilaki näkyy lonkeroissa ja viineissä

    10. 10

      Kojamo listautui pörssiin – Teollisuusliitto nettosi 57000000 euroa verottomana

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Työtön perheenäiti Tuula laski: töitä ei kannata ottaa vastaan – puolen vuoden jälkeen totuus paljastui

    2. 2

      Savolainen kikka selätti sääntö-Suomen: Petteri rakensi maailman kenties pienimmän olutkaupan

    3. 3

      Talon piti olla perusteellisesti remontoitu – vuoden jälkeen ostajalle paljastui alapohjasta todellinen pommi

    4. 4

      3 karua esimerkkiä tulo­loukuista: Perheenäiti saa töitä – käteen lisää vain 150 e/kk

    5. 5

      Vasemmistonuoret kerää ilmiantoja epäreiluista pomoista – Jari Sarasvuo tyrmistyi: ”Mustat listat ovat laittomia”

    6. 6

      Laaja lakko uhkaa Helsinki-Vantaan lentokenttää – ”Tiistaina Finnairin täytyy alkaa perua lentoja”

    7. 7

      Jyskille 100 000 euron uhkasakko harhaanjohtavasta mainonnasta

    8. 8

      Berner ehdottaa taksilakiin muutosta – matkailuyrittäjät säikähtivät uutta lupavaatimusta

    9. 9

      Audin toimitusjohtaja pidätettiin

    10. 10

      Moni piensijoittaja tuhoaa tuottonsa todella helpolla virheellä

    11. Näytä lisää