Näin murtuu herrakerhon ylivalta kaivosalalla

Kaivosteollisuus on perinteisesti ollut täysin miesten hallitsema ala. Mutta ei enää ehkä kovin kauan, sillä "metallinaiset" tulevat.

23.10.2014 21:01 | Päivitetty 23.10.2014 20:59

Maailman kaivosteollisuudessa naiset ovat yhä harvinaisuus.

Erään kansainvälisen selvityksen mukaan heitä on ylemmissä johtotehtävissä vain kahdeksan prosenttia. Jopa miehisellä öljy- ja kaasualalla naisjohtajia toimii enemmän, toinen selvitys osoittaa.

Naispuolisista kaivosjohtajistakin lähes kaikki ovat tukitoimintojen, eivät liiketoimintojen johtoa.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Uutistoimisto Bloomberg nostaa esimerkiksi maailman suurimman kaivosyhtiön BHP Billitonin, jonka Australian-yksiköstä löytyy jo yllättävän monta tuotantopuolen naisjohtajaa.

Kullantuottaja SBM houkuttaa naisia töihin tarjoamalla ylimääräisiä vanhempainvapaita. Myös naisten palkka-asemaa on parannettu.

Kaivosalalle, tuhannen miljardin dollarin teollisuuteen, on avautumassa eläköitymisen johdosta paljon työpaikkoja.

Suurin hidaste kaivosyhtiöiden johtajille lienevät asenteet. Myös Suomessa naiset ovat alalla pieni vähemmistö, mutta tarkoista osuuksista ei ole tietoa. 

Bloomberg kertoo myös, kuinka Anglo American -yhtiön raskausvatsaa kiristävät työvaatteet saivat erään australialaisen naisen suunnittelemaan raskausvaatteita erityisesti kaivosnaisille.   

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?