”Sukellusveneiden valmistus mahdotonta Suomessa”

Rauma-Repola valmisti 1980-luvulla kaksi sukellusvenettä Neuvostoliitolle, mutta toiminta loppui Yhdysvaltain painostukseen. Eikä se onnistuisi Suomessa vieläkään, sanoo Rauma-Repolan johdossa tuolloin ollut legendaarinen vuorineuvos Tauno Matomäki.

23.10.2014 6:06 | Päivitetty 22.10.2014 19:21

Tauno Matomäen mielestä sukellusveneiden rakentaminen on suomalaisille poliittisesti mahdoton ala.

– Jompikumpi osapuoli boikotoi niin vahvasti, että on parasta pysyä poissa siitä bisneksestä, Matomäki sanoo Taloussanomille.

Siis vielä nykyäänkin.

Rauma-Repola rakensi Tampereella 1980-luvun lopulla kaksi syvänmeren sukellusalusta Neuvostoliiton tiedeakatemialle. Sukellusvenebisnes päättyi CIA:n ja Pentagonin painostukseen, Matomäki paljasti 2000-luvun alussa Metallitekniikka-lehden haastattelussa

Amerikkalaiset eivätuskoneet onnistumiseen

Kilpailijoita Rauma-Repolalla oli vähän, sekä poliittisista että teknologisista syistä. Yhdysvallat oli tuolloin kieltänyt huipputeknologian viennin Neuvostoliittoon.

Matomäen mukaan Yhdysvalloissa tiedettiin kyllä suomalaisten sukellusvenekaupoista.

– Kyllä se varmistettiin jenkeiltä moneen kertaan, että heillä ei ole mitään sitä vastaan. Mutta he eivät uskoneet, että me pystyisimme tekemään sen.

Meteli syntyi, kun alukset kuitenkin valmistuivat ja osoittautuivat toimiviksi.

Kumpikin suurvalta halusi pitää syvimmät meret omana reviirinään, Matomäki sanoo. Osaltaan niiden kiinnostusta selittää se, että Yhdysvaltain suurkaupungit sijaitsevat rannikoilla, silloisen Neuvostoliiton tärkeimmät kaupungit taas sisämaassa.

Matomäki ei suostu kuvaamaan tarkemmin, millaista CIA:n ja Pentagonin painostus oli.

– On katsottu fiksummaksi että ne jotka jotain tietävät, eivät paljon puhu.

"Ei mennyt hukkaan"

Mir-alukset toimivat jopa kuuden kilometrin syvyydessä. Alukset olivat aikanaan teknisesti omaa luokkaansa ja ahkerassa käytössä edelleen.

– Veden alla on paljon tilaa. Siellä voi puuhailla yhtä ja toista, mutta se vaatii aika lailla kehittynyttä tekniikkaa, Matomäki sanoo.

Jokainen pystyy kyllä rakentamaan sukellusveneen joka sukeltaa. Mutta harva saa siitä niin hiljaisen ettei sitä kukaan kuule.

Matomäki kieltää, että tekninen osaaminen olisi mennyt hukkaan, kun Yhdysvallat puuttui sukellusvenekauppaan.

Alusten kehitys oli osa materiaalien ja älykkäiden laitteiden tutkimusta. Eikä sukellusveneitä muuten kannattaisi kenenkään edes tehdä, koska se on aivan liian työlästä. Kertynyttä osaamista on sittemmin voinut hyödyntää muissa syvänmeren tekniikassa ja aivan muilla aloilla.

Alusten rakentaminen onnistuttiin pitämään pitkään salassa. Julkisesti niistä kerrottiin vasta, kun koeajot oli tehty ja alukset luovutettu tilaajille.

Hankkeesta tiesi toki aika moni. Mutta tuotekehitys on hiljaisten miesten hommaa, vuorineuvos sanoo.

– Teollisuus on sellaista, että siellä toimitaan vielä kohtalaisen järkevästi. Politiikassa jos kaksi ihmistä tietää tällaisen asian, seuraavana päivänä tietää koko maa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?