Halpa bensa rokotti ABC:n myyntiä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Halpa bensa rokotti ABC:n myyntiä

S-ryhmän myynnissä ei tapahtunut alkuvuonna suurta notkahdusta. Pieni miinus kirjattiin ABC-ketjulle, mutta syy oli selvä.

16.10.2014 17:23 | Päivitetty 16.10.2014 17:23

S-ryhmän myynti ylsi alkuvuonna eli tammi-syyskuussa lähes viime vuoden tasolle. Takapakkia tuli vain 0,1 prosenttia, kun lähtökohtana ovat vertailukelpoiset luvut, joiden mukaan veroton myynti oli noin 8,3 miljardia euroa.

Kun mukaan luetaan Laakkoselle viime vuonna myydyt autokaupat, tuli laskua 0,9 prosenttia.

Eniten ryhmän sisällä laski huoltamoketju ABC:n myynti, joka heikkeni prosentin. Ketjujohtaja Antti Heikkisen mukaan ABC:n myynnin laskulle on yksinkertainen syy.

– Polttonesteiden eli bensiinin ja dieselin hinta on tullut alaspäin vuoden takaisesta, mikä näkyy heti meidän myyntiluvuissamme. Eli lasku johtuu maailmanmarkkinahintojen muutoksista, Heikkinen toteaa Taloussanomille.

ABC-liikennemyymälöitä on suunnilleen saman verran kuin vuotta aiemmin. Ketjun myynti ylsi alkuvuonna 1 370 miljoonaan euroon.

S-ryhmän marketkaupan myynti kasvoi 1,2 prosenttia viime vuodesta ja ylsi reiluun 5,8 miljardiin euroon. Marketkaupan myynteihin lasketaan mukaan S-ryhmän päivittäis- ja käyttötavaraa myyvät ketjut lukuun ottamatta Sokosta, Emotionia ja muita erikoismyymälöitä.

Tavaratalo- ja erikoisliikekaupan myynnissä oli kolmen prosentin lasku verrattuna viime vuoteen.

Kun lukuja tarkastellaan toimialoittain, S-ryhmän päivittäistavarakaupan myynti kasvoi 1,7 prosenttia 5 245 miljoonaan euroon. Käyttötavarakaupan myynti laski 2,8 prosenttia jääden 961 miljoonaan euroon.

Kilpailija, kauppakonserni Kesko julkisti myös omat lukunsa tällä viikolla. Niiden mukaan tammi-syyskuun myynti Suomessa laski 2,7 prosenttia 5,6 miljardiin euroon. Eniten pakitti käyttötavarakauppa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?