Raakaöljy halpenee – bensa alle "haamurajan" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raakaöljy halpenee – bensa alle "haamurajan"

Bensiinin litrahinta on sukeltanut pääkaupunkiseudulla alle joidenkin kipurajana pitämän 1,50 euron. Hinnanlaskun jatkuminen on kuitenkin hyvin epävarmaa, arvioivat asiantuntijat.

14.10.2014 13:14 | Päivitetty 14.10.2014 13:21

Raakaöljyn hinta on viime päivinä lasketellut alamäkeä, kun odotukset maailmantalouden kasvusta ovat heikentyneet. Talouskasvun hidastuminen vähentää myös polttoaineiden kysyntää.

Energiajärjestö IEA arvioi tänään, että raakaöljyn kysyntä maailmassa kasvaa tänä vuonna hitainta tahtia sitten vuoden 2009. Järjestö alensi ennustettaan myös ensi vuoden öljynkulutuksesta.

Viiteöljylaatu Brentin futuurihinta on pakittanut tänä vuonna jo viidenneksen. Tynnyrihinta on nyt suunnilleen samoilla tasoilla kuin kuluvan vuosikymmenen alussa.

Suomalaisilla bensiinipumpuilla raakaöljyn halpeneminen ei ole juuri vielä näkynyt, vaikka raakaöljytynnyrin hinta on liikkunut jo jonkun aikaa sadan dollarin alapuolella.

Bensiinin kuluttajahinta on selvästi ylempänä kuin vuosikymmenen vaihteessa. Osasyy korkeampiin hintoihin löytyy viimeaikaisista polttoaineveron korotuksista.

Puolentoista euron ”haamuraja” on kuitenkin alitettu. Bensiinin hinta laskee yleensäkin hieman kysyntää kasvattavan kesäkauden jälkeen.

Polttoaineiden hintatietoja kokoavan Polttoaine.net-palvelun mukaan Suomen halvin 95E10 -bensiini löytyi eilen Espoon Lommilasta, missä litra menovettä maksoi kylmäasemalla 1,479 euroa.

Bensa onsesonkituote 

St1 Groupin toimitusjohtajan Kim Wiion mukaan bensiini-alea on turha odottaa, vaikka raakaöljy onkin viime aikoina halventunut.

– Brent on tullut alas, mutta taala on mennyt ylös. Nämä kompensoivat toisiaan. Brent ei myöskään vaikuta suoraan tuotehintoihin, vaan vain 20 prosenttiin polttoaineen hinnasta. Kaikki muu on kiinteätä veroa, Wiio sanoo Taloussanomille.

Liikennepolttoaineiden veroa on nostettu viime vuosina kahdessa vaiheessa yhteensä noin kymmenellä prosentilla. Korotuksia on tulossa lisää ensi vuoden alussa. Veroa on nykyisellään noin 60 prosenttia loppuhinnasta. Tämä koostuu arvonlisäverosta ja valmisteverosta.

Öljyalan keskusliiton mukaan bensiinin litrahinnasta oli viime vuonna lähes euro eli 93 senttiä veroja ja muita veroluonteisia maksuja.

Öljyalan keskusliiton seurannan mukaan 95-oktaanisen bensiinin kuluttajahinnoissa on nähty suurempi notkahdus vain viime vuosikymmenen lopun finanssikriisivuosina. Tämän jälkeen on menty melko tasaisesti ylöspäin.

Jalostamoyhtiö Neste Oilin energia-asiantuntijan Lauri Kärnän mukaan olisi uskaliasta olettaa, että raakaöljyn hinnalasku jatkuisi edelleen jyrkkänä. Opecista on tullut hieman ristiriitaisia lausuntoja tavoitehintatasosta.

– Kyllä se arvio on, että lähivuosina ollaan pikemminkin 80–90 dollarin välillä, kuin 70–80 dollarin välillä. Kustannuksissa ollaan monin paikoin jo lähellä kipukynnystä. Siellä missä tuottaminen on kalliimpaa, harkitaan jo millä vauhdilla porataan lisää, Kärnä toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?