EU-tutkimus: Maatuulivoima on halvinta energiaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Maatuulivoima on halvinta energiaa

Maalla sijaitsevat tuulivoimalat tuottavat halvempaa energiaa kuin hiili tai kaasu, mikäli terveysvaikutukset otetaan huomioon. Tämä selviää EU:n komission tilaamasta tutkimuksesta.

14.10.2014 13:07 | Päivitetty 14.10.2014 13:07

Näitä terveysvaikutuksia ovat esimerkiksi ilman laatu, myrkyllisyys ihmiselle ja ilmastonmuutos, kertoo The Guardian -lehti.

Raportin mukaan tuulivoiman kustannukset terveysvaikutuksineen ovat noin 105 euroa megawattitunnilta sähköä, kun taas kaasu ja öljy voivat maksaa jopa 164 euroa tai 233 euroa megawattitunnilta.

Ydinvoima, merituulivoima ja aurinkoenergia ovat niihin verrattuna myös melko tehokkaita, sillä kustannus olisi noin 125 euroa megawattitunnilta.

Euroopan tuulienergiayhdistyksen EWEA:n varatoimitusjohtaja Justin Wilkes sanoi The Guardianille, että raportti tuo esiin fossiilisten polttoaineiden todelliset kustannukset Euroopalle. Uusiutuvaa energiaa pidetään hänen mukaansa usein liian kalliina ja veronmaksajien ikeenä.

Raportin komissiolle on tehnyt konsulttitoimisto Ecofys. Raportista selviää myös se, että uusiutuva energia nieli 38,3 miljardia euroa julkista tukea vuonna 2012, kun taas kaasu, hiili ja ydinvoima saivat sitä 22,3 miljardia euroa. Tosin päästöoikeuksia ei oltu otettu mukaan tarkasteluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?