FT: Pankkiirit törsäsivät firman korteilla 15 miljoonaa omiin menoihinsa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pankkiirit törsäsivät firman korteilla 15 miljoonaa omiin menoihinsa

Espanjassa Caja Madrid -pankin toiminta ei kestä päivänvaloa. Pankki on ollut skandaaliotsikoissa aiemminkin, Financial Times kirjoittaa.

9.10.2014 11:07 | Päivitetty 9.10.2014 11:08

Caja Madrid myönsi ainakin 86 "haamukorttia" pankkiireille, poliitikoille, virkamiehille ja ammattijärjestöjohtajille vuosina 2003–2012. Kaikki istuivat joko pankin päättävissä elimissä tai sen vauraassa hyväntekeväisyysjärjestössä.

Kortit eivät olleet osa normaalia palkkaa tai bonuksia. Niiden menot laskutettiin suoraan Caja Madridilta ja merkittiin yrityskuluiksi. Kortit myös myönnettiin ohi normaalin yritysluottokorttien jakomenettelyn.

Financial Timesin mukaan näyttää siltä, että kulut olivat valtaosin yksityisiä. Rahaa paloi muun muassa ravintoloihin, hotelleihin ja vaatteisiin.

Caja Madrid oli yksi Espanjan lukuisista paikallisista säästöpankeista. Se yhdistyi kuuden muun paikallispankin kanssa 2010 Bankia-konserniksi.

Käry kuvaa hyvin Espanjan hallintoeliitin ja paikallisten säästöpankkien tiivistä suhdetta. Caja Madridin "haamukortin" oli saanut 27 hallitsevan kansanpuolueen, 15 oppositiopuolue sosialistien ja 5 vasemmistopuolue Izquierda Unidan jäsentä. Kymmenen ammattiyhdistyspomoa sai myös kortin.

Tapaukseen on liitetty myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen pääjohtaja Rodrigo Rato, joka oli sittemmin Bankian hallituksen puheenjohtaja. Häntä kuullaan oikeudessa lokakuun 16. päivä.

Bankian sisäisen tutkimuksen mukaan Rato oli käyttänyt yritysluottokortiltaan 44 200 euroa vuonna 2010. Kortti oli myönnetty ohi normaalimenettelyn, mutta on epäselvää, onko kyseessä Caja Bankian aikana myönnetty "haamukortti".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?