Saksan Weidmann arvostelee EKP:n arvopaperiostoja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Weidmann: Rahapolitiikka ei saa jäädä muun politiikan panttivangiksi

Julkaistu: 8.10.2014 8:14, Päivitetty 8.10.2014 8:16

Saksan keskuspankin pääjohtaja ei ole tyytyväinen Euroopan keskuspankin elvytyspolitiikkaan.

Saksan keskuspankin pääjohtaja ja Euroopan keskuspankin (EKP) neuvoston jäsen Jens Weidmann arvostelee talouslehti Wall Street Journalin haastattelussa keskuspankin päätöstä ostaa yksityisen sektorin arvopapereita.

EKP ilmoitti viime viikon korkokokouksessaan aloittavansa pankkien vakuudellisten lainojen ja omaisuusvakuudellisten ABS-arvopapereiden ostot sekä ensi- että jälkimarkkinoilta. Weidmannin mukaan ei pitäisi luottaa liikaa keskuspankkeihin talousongelmien ratkaisussa.

Muun muassa kansainvälinen valuuttarahasto IMF on kehottanut EKP:tä aloittamaan velkakirjojen ostot, mutta Weidmannin mukaan tämä olisi "vaarallinen polku".

– On olemassa riski, että rahapolitiikka, etenkin euroalueella, joutuu politiikan panttivangiksi, Weidmann totesi lehdelle.

Weidmann kritisoi haastattelussa myös Ranskan hallituksen viime viikolla julkistamaa budjettiesitystä liiallisesta löysyydestä. Esityksen mukaan budjettivaje kasvaa tänä vuonna ja ylittää ensi vuonnakin EU:n alijäämäsäännön.

Ranska on viime aikoina kritisoinut EU:ta liiallisen talouskurin ylläpitämisestä ja korostanut, ettei se yllä vajesääntöihin heikon talouskasvun takia.

Tuoreimmat osastosta