Ruotsissa arvostellaan Suomen asuntolainoja – "En näe yhteyttä" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsissa arvostellaan Suomen asuntolainoja

Ruotsin Nordean mukaan Suomessa yleiset annuiteettilainat ovat makrotaloudelle "kohtuuttomia". Suomalaisekonomisti ei kritiikkiä tunnista.

7.10.2014 18:15 | Päivitetty 7.10.2014 18:25

Ruotsissa jo pidemmän aikaa velloneen asuntolainakeskustelun laineet pärskähtivät myös Suomeen, kun Nordea Marketsin pääanalyytikko Andreas Wallström tyrmäsi Suomen asuntolainamallin Dagens Industrissa.

Monella suomalaisella asuntovelallisella on annuiteettilaina, jossa lainaerä muuttuu viitekoron muuttuessa. Laina-aika pysyy kuitenkin samana. Se kannustaa velallista lyhentämään lainaa kun korot ovat matalalla.

– Se on kohtuutonta makrotaloudellisesta perspektiivistä, Wallström sanoo ja perustelee näkemystään sillä, että maksettu lainanlyhennys ei piristä kulutusta.

Ruotsissa puolestaan asuntovelkojen laina-ajat ovat hyvin pitkiä, eikä lainapääomaa usein lyhennetä ollenkaan. Asuntojen hinnat ja kotitalouksien velkaantuneisuus ovatkin nousseet, ja kesällä tuolloinen valtiovarainministeri Anders Borg väläytti sen tutkimista, voisiko ruotsalaiset pakottaa lailla lyhentämään asuntolainojaan. Hän on kuvaillut ruotsalaisten velkaantuneisuutta vakavaksi ongelmaksi.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen ihmettelee Wallströmin kannanottoja.

– En näe asuntolainatyyppien yhteyttä talouden kasvuun pidemmällä enkä lyhyemmälläkään aikavälillä. Ruotsissa on kuultu tämän suuntaisia argumentteja kyllä aiemminkin. Siellä on jo kauan keskusteltu velkaantumisen tasosta ja siitä, miten kotitaloudet hoitavat luottojaan.

Heiskanen huomauttaa, että korkotason muutosten vaikutus talouteen näkyy ennen kaikkea luottokysyntänä, ei luottokannan korkotason kautta.

– Eri lainamuotojen vaikutuksesta talouskasvuun ei taida olla juuri mitään näyttöä tai tutkimusta, Heiskanen sanoo.

Ruotsiin nimitettiin viime viikolla uusi punavihreä hallitus. Valtiovarainministeriksi nousi sosiaalidemokraattisen puolueen talouspoliittinen neuvonantaja Magdalena Andersson.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?