Ilmaston lämpeneminen on saatettu aliarvioida pahasti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ilmaston lämpeneminen on saatettu aliarvioida pahasti

Eteläisen pallonpuoliskon lämpeneminen on mahdollisesti aliarvioitu. Se voi tarkoittaa, että maapallo lämpenee nopeammin kuin on aiemmin arvioitu, New Scientist kirjoittaa.

6.10.2014 13:58 | Päivitetty 6.10.2014 14:09

Eteläisen pallonpuoliskon meriin on sitoutunut enemmän lämpöä kuin aiemmin on arvioitu. Asian huomasivat kalifornialaisen Lawrence Livermore National Laboratoryn tutkijat.

Tutkimusryhmä arvioi, että eteläinen pallonpuolisko on lämmennyt yli kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Lämpeneminen ei ole näkynyt ilmassa eivätkä aiemmat merestä tehdyt mittaukset ole paljastaneet sitä.

Maailman valtameriin on vuodesta 2000 lähtien laskettu Argo-nimisiä mittauslauttoja. Niiden keräämät tiedot ovat mahdollistaneet tarkemmat veden lämpötilan mittaukset.

Pohjoisen pallonpuoliskon meriä on pystytty tutkimaan tarkemmin, koska niiden rannoilla on enemmän rikkaita maita, joilla on käyttää rahaa tutkimukseen. 

Jo aiemmin on epäilty, että eteläisen merialueen lämpötilamittaukset ovat vääristyneet. Tutkijat olivat kuitenkin yllättyneitä mittavirheen suuruudesta.

– Tämä on valtavaa, CSIRO-tutkimuslaitoksen tutkija Wenju Cai sanoi New Scientist -lehdelle.

Ilmaston lämpeneminen näkyy selvästi merien lämpenemisessä. Valtamerien suuret vesimassat sitovat itseensä valtavasti energiaa, joten ilmastonmuutoksen ja merenpinnan nousun kannalta on tärkeää tutkia missä ja kuinka paljon valtameret lämpenevät.

Tutkimus tarkasteli merien lämpenemistä vuosina 1970–2003. Tutkimus julkaistiin Nature Climate Change -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?