Autokaupan näkymät "kuin kuolleen miehen sydänkäyrä"

Uusien autojen kauppa pienenee entisestään ensi vuonna. Tämä johtaa lomautuksiin, irtisanomisiin ja jopa autoliikkeiden lopettamiseen, Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja ennustaa.

2.10.2014 12:52 | Päivitetty 2.10.2014 12:53

Uusien autojen myynti on ensi vuonna vielä heikompaa kuin tänä vuonna, Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa sanoo. Tämä tietää vaikeuksia niin alan yritysten kannattavuuteen kuin työllisyyskehitykseenkin.

Rissa ennustaakin, että lähivuosina on "pakko ruveta laittamaan liikkeitä kiinni". Kaupan on sopeuduttava, jos myynti ei vedä.

– Ennustan, että meillä tulee liikkeiden lopetuksia, eikä vain lomautuksia tai väenvähennyksiä, Rissa sanoi tänään Autoalan vuosimarkkinat 2015 -tilaisuudessa.

Rissa arvelee, että suurissa kasvukeskuksissa kuten pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa myyntikapasiteetti säilyy ennallaan, mutta muualla liikkeitä voidaan joutua sulkemaan.

– Pienemmät kaupungit tulevat olemaan aika ahtaalla, kun väki vanhenee tai muuttaa isoihin kaupunkeihin.

Ensi vuoden ennuste:104 000 autoa

Autoalan ennusteryhmän tuoreimman ennusteen mukaan uusien henkilöautojen myynti laskee hieman ensi vuonna. Päivitetty ennuste henkilöautojen ensirekisteröinneistä tälle vuodelle on vaisut 105 000 autoa. Ensi vuonna ensirekisteröintejä olisi uuden ennusteen mukaan karvan verran vähemmän eli 104 000.

– Se on kuin kuolleen miehen sydänkäyrä, mitään ei tapahdu, Rissa valittelee kasvun puuttumista.

Uusien autojen myynti on laskenut esimerkiksi vuoteen 2006 verrattuna yli 27 prosenttia. Vaihtoautokauppa on viime vuosien aikana pitänyt paremmin pintansa. Esimerkiksi tänä vuonna vaihtoautokaupassa ollaan Rissan mukaan viimevuotisella tasolla.

Yt-neuvottelujameneillään

Autoala työllistää tätä nykyä laajasti katsottuna 46 000 henkeä. Tarkkoja työllisyyslukuja esimerkiksi ensi vuodelle on Rissan mukaan vaikea ennustaa.

Jotain kertoo kuitenkin se, mutta muutamat yhtiöt ovat jo julkisesti kertoneet yt-neuvottelujen aloittamisesta. Esimerkiksi Veho Autotalot kertoi syyskuun alussa aloittavansa yt-neuvottelut, joissa irtisanominen uhkaa 106:ta henkilöä. Autokauppaketju Laakkonen kertoi puolestaan yt-neuvotteluista, joissa vähennystarve olisi enintään 90 henkilöä.

– Yksi mahdollisuus on, että jatketaan vielä lomautuksilla, Rissa arvelee.

Hän perustelee asiaa sillä, että autokauppa on viime vuosina kouluttanut paljon työntekijöitään ja tästä koulutetusta väestä halutaan pitää kiinni.

Oman pääomantuotto "surkeaa"

Rissan mukaan autokauppojen liikevaihto on ollut keskimäärin laskussa vuodesta 2011 lähtien. Käyttökateprosentti on samalla pienentynyt.

– Mediaanitaso vuonna 2013 oli 1,6 prosenttia, murehtii Rissa.

Hänen mukaansa nyrkkisääntönä pitäisi olla vähintään 4,5 prosentin käyttökate suhteessa liikevaihtoon.

Autokauppojen keskimääräistä oman pääoman tuottoa, joka mataa liki seitsemässä prosentissa, Rissa kuvaa "surkeaksi".

Autokauppojen omavaraisuus on sentään Rissan mukaan vielä hyvissä luvuissa eli yli 40 prosentin paremmalla puolella.

Toisin kuin Suomessa, monissa muissa maissa uusien autojen myynti on ollut reippaassa kasvussa tämän vuoden aikana. Esimerkiksi naapurimaa Ruotsissa ensirekisteröinnit ovat 16,5 prosentin kasvussa. Britanniassa kasvua on kertynyt 10,1 prosenttia ja EU:ssa keskimäärin 6,0 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?