Energiaa auringosta kellon ympäri – melkein - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Energiaa auringosta kellon ympäri – melkein

Auringon tuottaman energian varastointi yön ajaksi on yksi suurimpia ongelmia aurinkovoiman nykyistä laajemman käytön tiellä. Technology Review kertoo keksinnöstä, joka melkein ratkaisee ongelman.

29.9.2014 20:22 | Päivitetty 29.9.2014 20:22

Monikansallinen tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän aurinkoenergian varastoimiseksi yön ajaksi. Menetelmällä energiaa saadaan talteen tehokkaasti ja halvalla ja materiaalit ovat yksinkertaisia.

Menetelmässä aurinkopaneelin tuottamaa korkeajännitteistä sähkövirtaa johdetaan veteen upotettuihin elektrodeihin, joissa on nikkelihydroksidiin ja rautaan perustuvia katalyyttejä. Elektrodit tuottavat vetyä ja happea vedestä.

Vetyä voidaan käyttää energiana ja sitä on helppo varastoida.

Menetelmällä saadaan talteen 12,3 prosenttia auringon energiasta. Se on hyvä hyötysuhde, sillä suurin osa aurinkopaneeleista pystyy ainoastaan 16 prosentin hyötysuhteeseen ilman, että energiaa voidaan varastoida.

Menetelmän ongelma on luotettavuus. Siinä käytetyt korkeavolttista sähköä tuottavat aurinkopaneelit on tehty perovskiitista. Se on halpaa ja siitä syntyy tehokkaita aurinkopaneeleita, mutta ne eivät kestä. Kokeissa paneelien tehokkuus romahti vain muutaman tunnin jälkeen. 

Tutkimusryhmää johtaa Michael Graetzel, sveitsiläisen Ecole Polytechniquen fotoniikan osaston johtaja. Muu tutkimusryhmä oli Etelä-Koreasta ja Singaporesta.

Tutkimuksesta kertoi Technology Review.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?