Ukrainan sota iski sushiinkin: "Musta joutsen" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näinkö on? Putin puhkaisi sushikuplan

Venäjän asettama ruuan tuontikielto on asettanut moskovalaiset sushiravintolat pulaan. Sushiravintoloitsija kuvailee sushin merkitystä venäläisille yhtä suureksi kuin hampurilaisten merkitystä yhdysvaltalaisille.

25.9.2014 15:49 | Päivitetty 25.9.2014 15:48

Vladimir Putinin valtakauden aikana Venäjän talous on kasvanut kohisten, ja kuluttajien ostovoima on parantunut. Moskovassa aikakautta kutsutaan sushivuosiksi, koska ruuan suosio on kasvanut niin korkeaksi. Uutistoimisto Bloomberg luonnehtii tilannetta suoranaiseksi sushikuplaksi.

Nyt Moskovan sushiravintolat ovat kuitenkin pulassa, kun Venäjä asetti länsimaiset elintarvikkeet tuontikieltoon Ukrainan sodan takia. Rupla on heikentynyt ja elintarvikkeiden hinnat nousseet, kun korvaavia tuotteita tuodaan Chilestä asti.

– Vastakkainasettelu lännen kanssa on ollut alamme musta joutsen, Venäjän suurimman ravintola-alan holdingyhtiön Rosinterin perustaja Rostislav Ordovski-Tanjevski Blanco sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Musta joutsen on yleisesti käytetty ilmaus hyvin epätodennäköiselle, yllättävälle tapahtumalle, jolla on suuri vaikutus.

– Se on iskenyt ruuan hintaan, jota olemme tuoneet Euroopasta ja Yhdysvalloista. Kokonaisuudessaan vaikutukset ovat vasta iskemässä.

Moskovalaiset ovat nauttineet nopeasta palkkojen noususta Putinin valtakaudella. Vuosien 2000 ja 2014 välillä keskivertomoskovalaisen palkka on noussut 440 prosenttia 58 800 ruplaan eli lähes 1 200 euroon.

– Venäjällä sushi on kuin hampurilaiset Yhdysvalloissa, Ordovski-Tanjevski sanoo.

– Se on niin massamarkkina, että jokainen maakuntakaupunkien pitsapaikka on pitänyt sushia pelastajana.

Venäjä kielsi käytännössä kaiken elintarviketuonnin Yhdysvalloista, EU-maista, Kanadasta, Norjasta ja Australiasta elokuun 7. päivä. Sen jälkeen ruplan dollarikurssi on heikentynyt 5,3 prosenttia. Myös inflaatio on kovassa kasvussa.

Venäläisen Dve Palotškin pääkokki Kirill Suhotšev kertoo, että lohen hinta on noussut 30 prosenttia kuukauden aikana. Norjalaisen lohianalyytikon mukaan Venäjä toi aiemmin yli kaksi kolmannesta käyttämästään lohesta Norjasta.  

Venäläisen afisha.ru-sivuston mukaan 12 miljoonan asukkaan Moskovassa on 949 sushiravintolaa. 8,4 miljoonan asukkaan New Yorkissa sushiravintoloita on TripAdvisorin mukaan 462.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?