WSJ: Kiinalaiskoulut pakottavat opiskelijat kokoonpanolinjoille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiinassa pakotetaan opiskelijat liukuhihnalle

Kiina painostaa tuhansia opiskelijoita pakkotyöhön elektroniikan sopimusvalmistajien tuotantolaitoksille. Kiinan lainsäädäntö rajoittaa opiskelijoiden työajan kahdeksaan tuntiin, ja kieltää yötyön, mutta sääntöjä kierretään yleisesti.

IBM:n työntekijät protestoivat maaliskuussa siirtoaan Lenovolle. ­

25.9.2014 10:19 | Päivitetty 25.9.2014 10:27

The Wall Street Journal -lehden haastattelema 16-vuotias opiskelija kertoi, että opiskelijoilla teetettiin 12-tuntisia työpäiviä kuutena päivänä viikossa. Kyseessä oli Hewlett-Packardin (HP) sopimusvalmistaja Quanta Computer.

Jos töihin ei mene, koulu sanoo, ettei valmistu, opiskelija kertoi.

Kiinalaisopiskelijoiden pakkotyöstä raportoi myös brittiläinen Guardian-lehti pari vuotta sitten. Lehden mukaan nuoria pakotetaan työharjoitteluun elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconnin tehtaille kokoamaan Applen luureja. Jos töihin ei mene, opiskelupaikka lähtee.

HP ja Apple sanovat, että ne tekevät töitä tehtaidensa kanssa varmistaakseen, että harjoittelijoilla teetetty työ ei riko lainsäädäntöä. Yhtiöt myöntävät silti, että laittomuuksia tapahtuu.

Taiwanilaisille elektroniikkavalmistajille Pegatronille, Compal Electronicsille ja Wistronille töitä tekevät opiskelijat kertoivat, että Sichuanin Chongqingin tehtaalla harjoittelijat olivat enemmistönä. Quantan tehtaalla heitä on iso osa.

Yhtiöt kokoavat laitteita isoille brändeille kuten HP:lle.

Wistronin tiedot poikkeavat tehdastyöläisten antamista. Sen mukaan harjoittelijoiden osuus on laskenut 48-49 prosenttiin.

HP:n mukaan sen heinäkuussa tekemät tarkastukset osoittivat, että vain 12 prosenttia läntisen Kiinan kokoonpanotehtaiden työvoimasta oli harjoittelijoita.

Stanfordin yliopisto on tutkinut ammattiopistojen ja Applen harjoitteluohjelmaa Henanin maakunnassa. Yliopiston tutkimuksen mukaan eräiden koulujen oppilaat osasivat matematiikkaa ja muita aineita jopa huonommin opintojensa päätösvaiheessa kuin alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?