Maailmanpankki ennustaa Venäjälle kolmea kituvuotta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maailmanpankki ennustaa Venäjälle kolmea kituvuotta

Venäjän taloutta kuristavat pakotteet, ja samaan aikaan kun venäläinen kuluttaja on epävarma. Maailmanpankin mukaan tämä ajaa maan talouden lähelle taantumaa.

24.9.2014 21:05 | Päivitetty 24.9.2014 21:05

Maailmanpankin mukaan Venäjän talous on vaarassa jämähtää paikoilleen seuraavan kahden vuoden aikana. Tähän vaikuttaa Ukrainan kriisi, rakenteellisten uudistusten puute ja epävarma talouspolitiikka.

– Emme usko, että investointien kasvu on niin ripeää kuin mihin hallitus uskoo, kommentoi Maailmanpankin Venäjän ekonomisti Birgit Hansl tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa EU:n ja Yhdysvaltain Venäjälle asettamat pakotteet painavat ulkomailta tulevia investointeja. Sanktiot vaikeuttavat myös venäläisten yritysten ja pankkien pääsyä ulkomaisten rahahanojen äärelle, mikä näkyy investoinneissa.

Samaan aikaan Venäjän taloutta kannatelleen yksityisen kulutuksen kasvu on vaimeaa eli vain 0,5 prosenttia ensi vuonna.Tälle vuodelle ennustetaan kahden prosentin kasvua.

Maailmanpankin arvio perustuu oletukseen, ettei uusia kansainvälisiä pakotteita enää tule.

Maailmanpankki ennakoi Venäjälle tänä vuonna 0,5 prosentin kasvua, joka hidastuu ensi vuonna 0,3 prosenttiin. Lukema voi kääntyä 0,9 prosenttia miinusmerkkiseksi, mikäli Ukrainan tilanne kärjistyy. Vuonna 2016 talous kasvaisi ennusteen mukaan 0,4 prosenttia.

Venäjän hallitus on optimistisempi. Se on ennakoinut ensi vuodelle 1,2 prosentin kasvua ja vuodelle 2016 ennusteen kasvulukema on 2,0 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?