FT: ”Suomettuminen tekee paluuta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

FT: ”Suomettuminen tekee paluuta”

Talouslehti Financial Times ruotii Suomessa noussutta keskustelua suomettumis-sanan käytöstä.

24.9.2014 20:22 | Päivitetty 24.9.2014 20:31

Brittiläinen talouslehti Financial Times kirjoittaa Suomen Venäjä-suhteesta ja kansallisesta keskustelusta, joka nousi Ville Niinistön Rosatom-lausunnosta. Jutun otsikon mukaan ”suomettuminen tekee polarisoivaa paluuta Suomessa”.

Vihreiden puheenjohtaja Niinistö sanoi Fennovoima-päätöksen hyväksymisen jälkeen Financial Timesille, että päätöksessä oli suomettumisen tuntu. Niinistön suomettumislausunto tyrmättiin laajalti.

Financial Timesin mukaan keskustelu suomettumisesta ei ole vain semanttista. Lehti kirjoittaa, että Suomen Venäjä-suhteesta on herännyt kysymyksiä. Esimerkiksi lehti nostaa sen, että Suomen hallitus antoi luvan Fennovoimalle, jonka reaktoritoimittaja on Venäjän valtionyhtiö Rosatom. Lisäksi Rosatomista tulee projektin suurin yksittäinen omistaja.

Lehden mukaan kyse ei ole kuitenkaan pelkästään Rosatom-tilauksesta. Vain päiviä aiemmin kävi ilmi, että Suomi oli pyytänyt Venäjä-pakotteiden viivästämistä, ja ulkoministeri Erkki Tuomioja äänesti hallituksen kokouksessa uusia pakotteita vastaan. Lisäksi FT mainitsee presidentti Sauli Niinistön tapaamisen Vladimir Putinin kanssa Sotshissa.

Financial Times on haastatellut suomalaista historioitsijaa Mikko Majanderia, jonka mukaan suomettuminen on sanana halventava, ja sitä on käytetty alusta asti propagandistisella tavalla.

Majanderin mukaan on tutkimuksen arvoista, kuinka kaksi erilaisella sosiaalijärjestelmällä varustettua maata voi tulla toimeen keskenään.

– On hyödyllistä löytää tapoja olla yhteydessä ja tehdä liiketoimintaa Venäjän kanssa. Meidän on löydettävä jokin tie ulos kriisistä, hän sanoo lehdelle.

FT:llä on kuitenkin oma lisäyksensä: ”kunhan et sano sitä suomettumiseksi – ainakaan Suomessa”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?