Vaihtoautot tuodaan Saksasta – halvempiakin maita on

Suomalainen ostaa käytetyn bemarinsa tai mersunsa Saksasta. Jostain muista Euroopan maista vaihtoauton voi saada Saksaa halvemmalla. Lue mistä ja missä maissa vaihtoautoissa on kolhuja.

Vaihtoautoja parkissa.

24.9.2014 16:04 | Päivitetty 24.9.2014 16:04

Suomalaiset ostavat käytetyn autonsa pääosin Saksasta, mutta muista Euroopan maista vaihtoauto voi löytyä edullisemmin kuin Euroopan suurimmalta automarkkina-alueelta.

Suomeen tuotiin viime vuonna liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan lähes 22 000 käytettyä henkilöautoa. Niistä suurin osa, noin 80 prosenttia, tulee viranomaisarvioiden mukaan Saksasta.

– Saksa on suosituin. Halutuimmat ovat saksalaiset merkit, BMW, mersu ja Audi, sanoo käytettyjä autoja välittävän Suomen Tuontipalvelun toimitusjohtaja Tomi Rantanen.

Saksassa on isot automarkkinat, ja sen kansantalous kasvaa. Sen seurauksena saksalaiset kuluttajat ostavat uusia autoa ja käytettyjä autoja vapautuu runsaasti vientiin.

Italialainenkolhii autoa

Käytetyn auton voi saada Saksaa edullisemmin Italiasta, jos on valmis tinkimään kunnosta. Eteläeurooppalaisessa liikennekulttuurissa auto kolhiintuu, eikä autoja huolleta yhtä säännöllisesti kuin Saksassa.

– Italia on halvempi, mutta italialaiset pitävät autoista heikommin huolta, Rantanen sanoo.

Italiasta tuodaan lähinnä kalliimpia autoja, kuten limusiineja tai Ferrareita, Lamborghineja ja muita maassa valmistettavia urheiluautoa.

Myös Ranskasta henkilöauton voi saada Saksaa halvemmalla, mutta Ranskankin miinuksena on huoleton autokulttuuri. Pariisilainen käytetty auto on Rantasen arvion mukaan melko varmasti kolhiintunut.

Sen sijaan Alankomaissa ja Belgiassa autoja käytetään huollossa yhtä säännöllisesti kuin Saksassa. Hintatasokin on samaa luokkaa kuin Saksassa.

Muita melko suosittuja tuontimaita ovat Rantasen mukaan Ruotsi ja Viro. Auton tuontikulut ovat pienet, kun sen tuo naapurimaasta.

– Autoharrastajat tuovat myös Britanniasta Jaguaria ja muita erikoisuuksia. EU:n ulkopuolelta USA:sta ja Japanista tuodaan autoharrastajille pieniä määriä autoja, Rantanen sanoo.

Vaihtoauto neljä vuotta vanha

Suurin osa Suomeen tuoduista käytetyistä autoista on noin neljä vuotta vanhoja, selviää Euroopan komission vuonna 2010 tekemästä raportista.

Vaihtoautojen tuontimäärä on laskenut. Vuonna 2003–2005 Suomeen tuli noin 30 000 tuontiautoa. Viime vuosina tuonti on pysynyt vähän yli 20 000 autossa. Kauppalehti uutisoi tänään, että käytetyt tuontiautot ottavat yhä isomman osan uusien henkilöautojen myynnistä.

Keski-Euroopan maiden välillä käytettyjen autojen kauppa on huomattavasti suositumpaa. Rantanen sanoo, että keskieurooppalaisille auton hankkiminen toisesta maasta on autoverotuksen keveyden tai byrokratian helppouden takia paljon houkuttelevampaa kuin suomalaisille.

Vuonna 2008 käytettyjä autoja myytiin EU-rajojen yli koko unionin sisällä 3,4 miljoonaa kappaletta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?