Kiina lupaa torjua ilmastomuutosta - laihoja sitoumuksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiina lupasi vähentää päästöjään selkeästi

YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin koolle kutsuma ilmastokokous päätyi eilen yksimielisyyteen siitä, että ilmastonmuutoksen estämiseksi on toimittava. Konkretia jäi kuitenkin uupumaan.

Saastunut joki Zhejiangin maakunnassa Kiinassa.

24.9.2014 8:14 | Päivitetty 24.9.2014 8:15

Käytännön toimet jäivät kuitenkin yhä vähäisiksi.New Yorkin kokous oli suurin sitten vuoden 2009 Kööpenhaminan ilmastokokouksen.

Siihen osallistui kaikkiaan 125 valtion päämiestä ja hallitusten edustajaa, mukana myös presidentti Sauli Niinistö. Kokouksessa oli määrä luoda pohjaa ensi vuonna hyväksyttävälle ilmastosopimukselle.

Kiina ilmoitti ensimmäistä kertaa, että se aikoo selkeästi vähentää päästöjä vuoteen 2020 mennessä. Kiina oli lähettänyt kokoukseen varapääministeri Zhang Gaolinin.

Maailman suurimman hiilidioksidin tuottajan Kiinan päästöt kohoavat ennätyksellisen korkeaksi. Zhangin mukaan Kiina pyrkii suitsimaan päästöhuippua mahdollisimman nopeasti.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että Kiinalla ja Yhdysvalloilla on vastuu viedä ilmastotalkoita eteenpäin. Obaman mukaan ilmastomuutos etenee nopeampaa tahtia kuin toimet sen hillitsemiseksi.

Britannian yleisradion BBC:n mukaan Obaman juhlavasta puheesta puuttuivat kuitenkin konkreettiset sitoumukset.  

Pääsihteeri Ban vetosi YK:n 120 maan johtajiin, jotta nämä allekirjoittaisivat uuden sopimuksen Pariisissa ensi vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?