Amnesty syyttää: Kiina tekee bisnestä kidutusvälineillä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Amnesty: Kiina tekee bisnestä kidutusvälineillä

Kuvituskuva
Julkaistu: 23.9.2014 8:31, Päivitetty 23.9.2014 8:38

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo tuoreessa raportissaan, että Kiina on kasvattanut kidutusvälineiden tuotantoaan ja myy "tuotteitaan" useisiin kidutusta käyttäviin maihin.

Amnestyn mukaan yli 130 kiinalaista yritystä valmistaa ja kauppaa välineitä, jotka voivat vahingoittaa ihmisiä. Kymmenen vuotta sitten yrityksiä oli 28.

Yritykset, joista monet ovat valtion omistamia, toimivat yhä vahvemmin kansainvälisillä markkinoilla, joilla myydään voimankäytön välineitä.

Kiina on muun muassa tiettävästi ainoa maa, joka valmistaa kidutukseen käytettävää piikkipamppua.

Poliisin on raportoitu käyttäneen niitä Kambodžassa, ja myös Nepalin ja Thaimaan viranomaiset ovat hankkineet niitä.

Yrityksistä seitsemän mainostaa avoimesti vientituotteitaan.

Amnestyn ja brittiläisen Omega Research Foundation -tutkimuskeskuksen yhteisessä raportissa käsitellään myös sähkölamauttimia ja kaulakahleita, joka voivat vaikeuttaa hengittämistä.

Kiinalaisvalmisteisia sähköpamppuja on nähty poliiseilla esimerkiksi Ghanassa, Senegalissa, Egyptissä ja Madagaskarissa.

Raportin mukaan voimankäyttövälineiden markkinoiden valvonta on hyvin heikkoa. Järjestön mukaan välineitä ei saisi myydä maihin, joissa riski kidutuskäyttöön on suuri.

Jopa tarkoin säädellyissä maissa, kuten Euroopan unionin alueella ja Yhdysvalloissa, tarvitaan sääntelyn uudistamista, koska uusia laitteita ja teknologiaa kehitetään koko ajan.

Tuoreimmat osastosta