Tällaisesta asumisesta nuoret unelmoivat

Voisi kuvitella, että suuri osa suomalaisista nuorista aikuisista kaipaisi asumaan kaupunkien säpinään. Tutkimuksen mukaan näin ei ole.

23.9.2014 6:01 | Päivitetty 23.9.2014 10:06

Suurin osa nuorista haaveilee maalla asumisesta. Tulos selviää Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kyselytutkimuksessa.

Kyselyllä selvitettiin 18–30 vuotiaiden suomalaisnuorten tulevaisuuskuvia maaseudun kehittämistyötä varten, kertoo tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmonen.

– Vain neljäsosa haluaa asua kaupungeissa, Kuhmonen kertoo Taloussanomille.

Selvästi yli puolet eli 55 prosenttia nuorista unelmoi asumisesta kaupunkien läheisellä maaseudulla.

Syvällä maaseudulla haluaisi asua kymmenen prosenttia nuorista. Toinen kymmenen prosenttia tahtoisi asua maaseudun keskuksissa eli kylissä ja kirkonkylissä.

Unelmien talotyyppikin on maalle sopiva. Kerrostaloon ei moni haikaile.

– 80 prosenttia nuorista haluaisi asua omakotitalossa, vahvistaa Kuhmonen.

Nuorten asumistoiveet ovat siis hyvin samansuuntaisia kuin suomalaisten keskimäärin eli tyyppiä "nurmijärveläinen omakotitalo". Monien aiempien tutkimusten mukaan suuri osa suomalaisista kun haluaa asua väljästi rakennetulla alueella omakotitalossa.

Tutkimuksen mukaan nuorten unelmissa nousevat esiin etenkin oma iso piha, yksityisyys ja oma rauha, iso asunto, luonnonläheisyys sekä hyvät palvelut.

Tiivistäminen ei vastaa unelmiin

Asuntopolitiikassa on viime vuosina yhä enemmän puhuttu yhdyskuntarakenteen tiivistämisestä, jota ollaan perusteltu ympäristösyin.

Tiivistäminen ei kuitenkaan vastaa nuorten unelmia omakotitaloista ja isoista pihoista maaseudulla.

– Pahimmillaan tuloksena olisi maaseutuslummeja, kun sallitaan rakentaminen vain tiiviisti ja vain tiettyihin paikkoihin, vaikka lääniä olisi kuinka, sanoo Tuomas Kuhmonen.

Nuorten omakotitalohaaveiden toteuttaminen tarkoittaisi aivan päinvastaista kuin tiivistäminen eli puutarhakaupunkien ja hajautetun yhdyskuntarakenteen edistämistä.

Kuhmonen ihmetteleekin, miksi tulevaisuuden politiikkaa tehdään Suomessa menneisyyden ajatuksilla.

– Tulevaisuudessa kaikki maaseudun talot ovat todennäköisesti energiaomavaraisia tai ainakin ne lämpiävät uusiutuvalla energialla ja liikennepolttoaineet ovat biopolttoaineita, jolloin hajautettu yhdyskuntarakenne ei ole enää ympäristöongelma.

Alueiden profiloituminen yllätti

Kuhmonen kertoo yllättyneensä siitä, että erityyppisiin alueisiin liittyvät unelmat olivat hyvinkin erilaisia.

– Kaupunkien lähellä olevalta maaseudulta toivottiin omaa rauhaa, tilaa ja yksityisyyttä, kun taas maaseudun kirkonkyliltä haluttiin turvallisuutta, yhteisöllisyyttä ja sitä, että naapurit ovat riittävän lähellä, sanoo Kuhmonen.

Vastaavasti kun toiveena oli asuminen syvällä maaseudulla, arvostettiin olemisen ja tekemisen vapautta, eikä puhuttu niinkään omasta rauhasta. Kaupunkiasumiselta toivottiin harrastusvaihtoehtoja, säpinää ja hyviä palveluita.

Sisä-Suomi ja Lappi vetovoimaisia

Sisä-Suomi vetosi nuoriin unelma-alueena.

– Esimerkiksi Tamperetta, Hämeenlinnaa ja Jyväskylää ympäröivät alueet olivat vetovoimaisia, kertoo Tuomas Kuhmonen.

Toinen "voittaja-alue" oli Lappi, jonne kaihosi prosentuaalisesti suurempi osuus nuoria kuin mitä alueen osuus kyselyyn vastaajista oli.

Uudellamaalla asuvat nuoret unelmoivat puolestaan suhteessa enemmän muista alueista kuin nykyisestä asuinalueesta.

Kyselytutkimus nuorille tehtiin viime joulukuussa satunnaisotantana ja siihen vastasi 752 nuorta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?