Parikymppinen moottoripyöräilijä on harvinaisuus - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Parikymppinen moottoripyöräilijä on harvinaisuus

Julkaistu: 19.9.2014 6:02, Päivitetty 18.9.2014 15:41

Kulunut kesä oli moottoripyöräilijän kannalta lähes ihanteellinen, mutta alan kauppoihin se ei tuonut kaivattuja lisäasiakkaita.

Aikoinaan moottoripyöräilyä pidettiin selkeästi nuorten harrastuksena. Laman jälkeen tilanne muuttui. Pyöräkauppoihin alkoi tulvia keski-ikäisiä.

Nykyisin maantiellä vastaantuleva parikymppinen moottoripyöräilijä on harvinaisuus. Moottoripyörä- ja varustekauppaa ovat pitäneet jo muutaman vuoden ajan yllä vanhemmat ostajat.

Uusia kauppoja avattiin viime vuosikymmenen lopun pyöräkaupan villeinä vuosina tiheään. Nyt keski-ikäistenkin ostovoima on alkanut horjua, mikä on näkynyt moottoripyörien dramaattisesti notkahtaneina rekisteröintilukuina. Tämä on ajanut moottoripyöräkauppiaat ahdinkoon.

Viime vuonna myynti notkahti noin viidenneksen edellisvuodesta ja loiva alamäki on jatkunut tänä vuonna. Huippuvuoden 2007 rekisteröinneistä on vajottu kohta kolmasosaan.

Teknisen kaupan ja palveluiden yhdistyksen moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Marko Färm näkee tilanteen hankalana. Suomen nykyinen vähittäismyyntiverkosto on mitoitettu selvästi suuremmalle pyörämyynnille.

– Meidän ongelmamme on se, ettei uusia nuoria harrastajia ole saatu. Puhutaan, ettei moottoripyöriä myydä laman takia, mutta samaan aikaan myydyimmät pyörät Suomessa ovat kalleimpia malleja. Selitys on se, että ostajat ovat vanhempia ja pidempään harrastaneita, Färm toteaa. Hän toimii tuotepäällikkönä japanilaismerkki Suzukin maahantuonnissa.

Alalla on nähty vuosikymmeniäkin toimineiden liikkeiden konkursseja.

Elokuun lopussa konkurssihakemuksen jätti tunnettu jyväskyläläinen moottoripyöräliike Kuvan Moottoripalvelu, joka on toiminut vuodesta 1961 lähtien. Syyskuun alussa konkurssiin hakeutui sijoittaja Jussi Salonojan omistama Hoghaus eli Harley-Davidson of Helsinki.

Nuorten moottoripyörähankintojen jarruna on paitsi taantuma, myös taannoinen ajokorttiuudistus. Färmin mukaan moottoripyöräkortin hankinnasta on tehty moniportaisena kallista ja vaivalloista.

– Jos kokeilemisestakin tehdään vaikeaa, keksivät ihmiset jotain muuta. Meidän alalla on kuitenkin kyse siitä, että taistellaan vapaa-ajasta. Kilpailijoita ovat muun muassa veneily ja golf.