Hallitus puoltaa Fennovoimaa – vihreät jättää hallituksen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hallitus puoltaa Fennovoimaa – vihreät jättää hallituksen

Hallitus päätti tänään kokouksessaan odotetusti esittää Fennovoiman ydinvoimaluvan täydennyshakemuksen hyväksymistä. Teollisuuden Voiman (TVO) lisäaikapyyntö Olkiluodon 4-yksikön rakentamisluvalle sen sijaan jätettiin pöydälle valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) pyynnöstä.

18.9.2014 14:48 | Päivitetty 18.9.2014 15:28

Asiasta kertoi elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) hallituksen kokouksen jälkeen. Ydinvoimaratkaisu merkitsee sitä, että vihreät jättävät hallituksen. Puheenjohtaja Ville Niinistö kertoi, että hän aikoo esittää hallituksesta lähtemistä puolueen päättäville elimille.

Vihreillä on hallituksessa kaksi ministeriä, ympäristöministeri Ville Niinistö ja kehitysministeri Pekka Haavisto.

Vihreiden lähdön jälkeen pääministeri Alexander Stubbin (kok) hallituksen enemmistö eduskunnassa kutistuu pienimmäksi mahdolliseksi. Hallituksen takana on vain 101 edustajaa, sillä puhemies Eero Heinäluoma ei voi äänestää.

Fennovoima jätti viime keväänä vuonna 2010 myönnettyä ydinvoimalupaansa koskevan täydennyshakemuksen. Syynä oli se, että venäläisestä Rosatomista on tullut voimalahankkeen iso omistaja ja laitostoimittaja.

TVO pyysi samoin viime keväänä viiden vuoden lisäaikaa Olkiluodon neljännen reaktorin rakennusluvan jättämiselle.

Valtioneuvoston aikoinaan tekemän periaatepäätöksen mukaisesti Olkiluoto 4:n rakentamislupahakemuksen määräaika päättyy kesäkuun 2015 loppuun mennessä. Työ- ja elinkeinoministeriö päätyi esittämään jatkoajan epäämistä edelleen kesken olevan kolmosreaktorin valmistumiseen liityvien epävarmuuksien vuoksi.

Olkiluodon kolmas reaktori on pahasti myöhässä. Reaktorin piti valmistua jo 2009, mutta nyt sen odotetaan olevan käytössä vasta 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?