Vapaavuori: Fennovoimalle 60 % kotimaisuusvaade – TVO:lle ei jatkoaikaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vapaavuori: TVO:lle ei jatkoaikaa – Fennovoiman kotimaisuudelle rajat

Fennovoima on saamassa ydinvoimalaluvan, mutta TVO:n jatkoaikahakemus on kaatumassa.

15.9.2014 15:17 | Päivitetty 15.9.2014 15:56

Työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) esittää Fennovoiman ydinvoimalahakemuksen hyväksymistä, mutta asettaa ehdoksi vähintään 60 prosentin kotimaisen omistuksen. Sen sijaan TVO:n ydinvoimahakemukselle hän ei antaisi jatkoaikaa.

Hallitus käsittelee ydinvoimalahakemuksia kokouksessaan torstaina.

Fennovoima on hakenut periaatepäätökseensä täydennystä laitevalmistajan vaihduttua venäläiseksi Rosatomiksi ja koko hankeen muututtua merkittävästi alkuperäisestä.

– Esitän valtioneuvostolle, että Fennovoiman hakemus periaatepäätöksen täydentämiseksi hyväksytään. Rakentamisluvan saamisen ehdoksi asetetaan vaatimus vähintään 60 prosentin kotimaisesta omistuksesta. Mikäli eduskunta periaatepäätöksen siunaa, on ehto käytännössä myös tulevia hallituksia poliittisesti sitova,  Vapaavuori sanoo ministeriön tiedotteessa.

TVO on pyytänyt jatkoaikaa neljännen ydinvoimalansa rakentamisluvan hakemiselle, koska Olkiluoto III:n valmistuminen on viivästynyt useita vuosia. Toukokuussa jättämässään hakemuksessa TVO anoi viiden vuoden jatkoaikaa.

–  Esitän valtioneuvostolle, että TVO:n pyyntö voimassa olevan periaatepäätöksen jatkamiselle hylätään. OL3-hankkeeseen liittyvien epävarmuuksien vuoksi on mahdotonta luotettavasti arvioida pystyisikö TVO etenemään hankkeessaan investointiin ja rakentamisluvan jättämiseen asti uudenkaan määräajan puitteissa, Vapaavuosi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?