Jäntti: Ruotsissa voidaan joutua pitämään uudet vaalit - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Professori Jäntti: Ruotsi voi ajautua uusiin vaaleihin

Ruotsin vaalitulos ennakoi poliittista epävarmuutta. Professori Markus Jäntti arvioi, että pian koottava uusi hallitus voi kaatua budjettiäänestyksessä. On mahdollista, että Ruotsissa joudutaan järjestämään pian uudet vaalit.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ryhtyy muodostamaan hallitusta.­

15.9.2014 11:22 | Päivitetty 15.9.2014 11:28

Ruotsin eiliset valtiopäivävaalit menivät pitkälti odotusten mukaan.  Kansantaloustieteen professori Markus Jäntti Tukholman yliopistosta sanoo, että tulos toi monimutkaisen poliittisen tilanteen.

Ruotsalaiset käytännössä äänestivät ulos kahdeksan vuotta valtaa pitäneen porvariblokin, joka se sai 39,3 prosenttia äänistä.

Sosiaalidemokraatit saivat 31,2 prosenttia äänistä. Sen, ympäristöpuolueen ja vasemmiston muodostama punavihreä blokki kokosi 43,7 prosentin kannatuksen. Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit sai 12,9 prosenttia äänistä ja vaa’ankieliaseman.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ryhtyy muodostamaan hallitusta.

– Hallitusneuvottelut tuskin ovat kovin monimutkaiset, Jäntti arvioi.

Ongelmat voivat alkaa, kun uusi hallitus alkaa koota budjettia.

– Voi käydä niin, että äänestyksessä budjetti ei mene läpi ja hallitus kaatuu.

Uudet vaalitovat mahdollisetHallituksen voivat kaataa ruotsidemokraatit, jotka tukevat oikeistoa. Jos hallitus eroaisi, oikeisto saattaisi muodostaa uuden hallituksen ja tehdä talousarvioesityksen, joka kelpaisi kaikille. Tämä ei välttämättä onnistu.

– On mahdollista; että joudutaan uusiin vaaleihin, Jäntti ennakoi.

Hän ei spekuloi sillä, miten todennäköiset uudet vaalit ovat tai muuttaisivatko ne mitään.

Ruotsin tilanne muistuttaa Suomen viime eduskuntavaalien jälkeistä kuviota. Jäntin mielestä Ruotsissa lähtöasemat hallituksen kokoamiseksi ovat kuitenkin huonommat kuin Suomessa tuolloin, sillä Ruotsissa on totuttu ajattelemaan blokkien kautta.

Myös ruotsidemokraattien asema on erilainen kuin perussuomalaisten. Ruotsissa muut ovat irtisanoutuneet ruotsidemokraattien ajatuksista, mutta Suomessa monet puolueet ovat Jäntin mukaan omaksuneet perussuomalaisten linjauksia.

Talouspolitiikkaei juuri muutuVaikka valta Ruotsissa siirtyy aiempaa enemmän vasemmalle, Jäntti ei odota muutoksia suuriin linjoihin.

– Jos sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue muodostavat hallituksen, talouspolitiikka ei muuttune paljon. On vaikea nähdä, että suuria linjoja ruvettaisiin rukkaamaan.

Porvarihallitus esimerkiksi poisti kiinteistö-, lahja- ja perintöveron. Useat taloustieteilijät pitävät Jäntin mukaan näitä melko hyvinä veromuotoina, mutta näiden palauttamisesta ei ole juuri puhuttu.

– On tietysti vaikea sanoa, mitä pidemmällä tähtäimellä tapahtuu.

Poliittisesta myllerryksestä huolimatta Jäntti odottaa suhteellisen vakaita talousoloja. Hän ei usko, että vaalitulos heijastuu yrityselämään kovin paljon.

– On vaikea nähdä, että sillä olisi juuri mitään vaikutuksia Suomeen, Jäntti lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?