Ostaisitko sinä käytetyn auton nimimerkiltä?

Vaihtoauton netti-ilmoituksessa myyjä saattaa esiintyä pelkästään nimimerkillä. Tiukkaa tunnistautumista ei isoimmista vaihtoautoihin keskittyneistä nettiportaaleista vaadi yksikään.

11.9.2014 6:01 | Päivitetty 10.9.2014 17:48

– Vaikka huijauksia tapahtuu, tämän hetken trendi on se, että mitä helpommin ja anonyymimmin palvelua voi käyttää, sen suositumpi se on, sanoo liiketoimintajohtaja Veli-Matti Vänninmaja verkkopalvelu Nettiauto.comista.

Vänninmaja onkin huomannut, että ihmiset ajattelevat eri tavalla kuin toimivat.

– Kaikki haluavat turvallista kauppapaikkaa, mutta eivät sitten toisaalta ole valmiita tekemään enemmän töitä esimerkiksi omaa ilmoitusta jättäessä.

Tori.fi:n toimitusjohtaja Jussi Lystimäki muistuttaa myös siitä, että valtaosa netin huijauksista on sellaisia, joissa ostaja huijaa. Myyjän vahva tunnistautuminen ei tähän ongelmaan auttaisi.

Nettiautossa tai Tori.fi:ssä ei vaadita myyjän tunnistautumista pankkitunnuksilla, Nettiauton ilmoituksissa pitää olla oma nimi, Tori.fi:n ilmoituksessa riittää myös pelkkä etunimi tai nimimerkki.

"Tupas-tunnistaminen toisi luotettavuutta"

Autotalli.com vaati aiemmin kaikilta yksityisiltä myyjiltä tupas- eli pankkitunnuksilla tunnistautumista. 

Nykyään tunnistautuminen on edelleen mahdollista, mutta pakollista se ei enää ole, kertoo palvelun kaupallisesta kehityksestä vastaava johtaja Sampsa Runila.

– Koska kaikki toimijat eivät sitä vaadi, mekin olemme joutuneet luopumaan pakollisuudesta.

Runila toivoisikin, että koko ala ottaisi vahvan tunnistautumisen käyttöön. 

– Tunnistautuminen toisi markkinoille luotettavuutta.  Liputtaisin sen puolesta enemmän kuin äärimmäisen helppouden. 

Varo liianhalpaa hintaa

Nettiautoportaalien vetäjät muistuttavat, että vaikka "99 prosenttia" netissä ilmoittelevista myyjistä on rehellisiä, mukaan mahtuu myös huijareita.

Netistä autoa ostaessa kannattaa olla varovainen ja käyttää talonpoikaisjärkeä. Rahoja ei esimerkiksi kannata koskaan lähettää etukäteen myyjälle.

– Kannattaa olla tarkkana, jos autosta pyydetään kovin edullista hintaa verrattuna muihin vastaavanlaisiin autoihin. Tällainen auto nousee usein halvan hinnan vuoksi hakujen kärkeen, muistuttaa Autotallin Runila.

Hälytyskellojen pitäisi Runilan mukaan soida varsinkin silloin, jos myyjä ryhtyy pyytämään autosta ennakkomaksuja vaikkapa koeajon ehtona.

– Näkemättä ei kannata ostaa. Auton omistaja ja historiatiedot kannattaa tarkistaa, sanoo puolestaan Nettiauton Vänninmaja.

Tori.fi:n Lystimäki kertoo, että Torissa kaikki ilmoitukset luetaan etukäteen.

– Tyypilliset ulkomaiset huijaustapaukset, joissa pyydetään rahaa, jäävät pois, hän sanoo.

Myös tapaukset, joissa hinta on huomattavan edullinen, huomataan Lystimäen mukaan heti. 

– Sitten on näitä, joissa vaikkapa ex-mies on laittanut auton myyntiin.

Auton oikea omistaja kannattaakin tarkistaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ajoneuvotietopalvelusta. Samoin se, onko autosta vielä jäljellä maksamatonta lainaa. Lisäksi kannattaa tarkistaa auton katsastustiedot ja se, onko ajoneuvovero maksettu. 

– Joka markkinapaikalla on filunkipeliä harrastavia ihmisiä. Onneksi olemme tähän päivään mennessä välttyneet suuremmilta ja dramaattisilta jutuilta, hän sanoo.

Lisää turvallisuusohjeita käytetyn auton ostoon kertoo esimerkiksi Trafi nettisivuillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?