Venäläinen Rosatom toimittaa kaiken Loviisan ydinvoimaloiden polttoaineen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen ydinvoima nojaa jo nyt Venäjään

Suunnitteilla olevan Fennovoiman ydinvoimalan Venäjä-riippuvuudesta on puhuttu paljon, mutta myös Fortumin ydinvoimalat Loviisassa saavat polttoaineensa venäläiseltä Rosatomilta.

10.9.2014 19:38 | Päivitetty 10.9.2014 22:05

Fennovoimasta kolmanneksen omistava ydinvoimayhtiö Rosatom toimittaa kaiken Loviisan laitosten käyttämän polttoaineen.

Toimituksista on sovittu Rosatomin kanssa laitosten käyttöiän loppuun asti, eli vuosiin 2027 ja 2030.

Uraani saataisiin poikkeustapauksessa hankittua myös muualta, Fortumin ydinpolttoaineen hankinnasta vastaava päällikkö Ossi Koskivirta sanoo. Toimitustilanne maailmalla on hyvä, ja toimittaja valittaisiin kansainvälisellä tarjouskilpailulla.

Olkiluodon uraanista sen sijaan vain pieni osa tulee Venäjältä, TVO:n yhteiskuntasuhdejohtaja Anna Lehtiranta kertoo.

TVO:lla ei ole yhtä polttoainetoimittajaa, vaan yhtiö suunnittelee itse tarvitsemansa polttoaineen ja kilpailuttaa tuotannon eri vaiheet raakauraanin louhinnasta polttoaineen niputukseen.

Uraani on lähtöisin pääasiassa sen suurimmista tuottajamaista Kazakstanista, Australiasta ja Kanadasta. Polttoaineen tuottajat ovat pääasiassa länsimaisia eli esimerkiksi Ruotsista, Saksasta ja Espanjasta.

– Venäjältä saattaa tulla joskus pieniä määriä, Lehtiranta sanoo.

Varastot riittävätainakin vuodeksi

Fortumin Koskivirran mukaan varastot riittäisivät niin pitkäksi aikaa, että uraanille ehdittäisiin löytää uusi toimittaja.

Kaikilla ydinvoimaloilla on vuoden tai kahden varastot, Huoltovarmuuskeskuksen energiahuolto-osaston johtaja Risto Leukkunen kertoo.

Polttoainesauvat vaihdetaan vuosittain, ja kuhunkin laitosyksikköön tuodaan matalasti rikastettua uraania maateitse pari kertaa vuodessa, apulaisjohtaja Arja Tanninen Säteilyturvakeskuksesta täydentää.

Uraania on myös Suomen maaperässä, mutta liian vähän kattaakseen edes kotimaisen tuotannon.

Kaivosyhtiö Talvivaara on hakenut lupaa uraanin talteenottoon, mutta valtioneuvosto myönsi luvan jo kertaalleen. Siitä tehdyn valituksen jälkeen hakemus palasi työ- ja elinkeinoministeriöön, mutta sen käsittely ei ole toistaiseksi edennyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?