Suunnon ja Polarin johto ei Applen kelloa hätkähdä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suunnon ja Polarin johto ei Applen kelloa hätkähdä

Apple on julkistanut odotetun älykellonsa. Siinä on myös kuntoilijalle sopivia ominaisuuksia. Heikentääkö tämä suomalaisten Suunnon ja Polarin asemia?

10.9.2014 15:55 | Päivitetty 10.9.2014 17:06

Älykello on kulutuselektroniikan seuraava uusi aalto, joskin älykellojen suurta tulemista on povattu jo kymmenkunta vuotta.

Päättyvillä Berliinin IFA-kulutuselektroniikkamessuilla on julkistettu uusia älykellomalleja muun muassa Samsungilta.

Android-pohjaisten puhelimien yhteydessä toimivia älykelloja on muun muassa Sonylla, LG:llä ja Motorolalla.

Nyt sellaisen on julkistanut myös Apple, jonka kunto-ominaisuuksilla varustetun laitteen on määrä tulla kauppoihin ensi vuonna.

Useissa älykelloissa, myös Applen laitteessa on erilaisia kuntoilussa hyödynnettäviä ohjelmistoja, minkä takia ne voivat aiheuttaa painetta kotimaisiin sykemittarivalmistajiin Suuntoon ja Polariin.

Kempeleläisessä Polar Electrossa Applen julkistusta ei pidetä kuitenkaan uhkana, vaikka laitteen tulevasta menekistä ei ole vielä tietoa.

– Missään nimessä asiaa ei voi pitää negatiivisena. Uusien julkistusten vuoksi ihmisten tietoisuus tällaisten laitteiden ominaisuuksista vain lisääntyy, toteaa koulutuspäällikkö Ville Uronen Taloussanomille.

Hänen mukaansa tämä voi tuoda uusia asiakkaita myös Polarille, jolla on laaja valikoima tuotteita erilaisiin kuntoilutarkoituksiin. Polar on valmistanut langattomia sykemittareita jo 1980-luvun alkuvuosilta lähtien. Näistä ensimmäinen muistutti kömpelyydessään senaikaisia digitaalikelloja (ja nykyisiä älykelloja).

Nokialta ei kuulu 

Nokian huhuttiin jo viime vuoden lopulla tuovan markkinoille älykellon, jossa käytettäisiin Kinetic-teknologiaa, mikä mahdollistaa laitteen hallinnan vääntämällä, taivuttamalla tai puristamalla. Kelloa ei ole toistaiseksi kuulunut.

Nykyisin Polarin ja Amerin omistuksessa olevan Suunnon halvimmat mallit ovat noin sadan euron hintaisia eli samaa sarjaa halvimpien älykellojen kanssa.

Nokian matkapuhelimet ostanut Microsoft kehitti ensimmäisen älykellonsa jo kymmenkunta vuotta sitten. Yksi sen valmistajista oli Suunto, mutta tämä radiosignaaleihin perustunut malli ei osoittautunut suureksi menestykseksi. Suunto N3 näytti muun muassa säätietoja, uutisotsikoita ja pörssi-indeksejä.

Viime aikoina huhut Microsoftin uudesta älykellosta ovat taas kiihtyneet. Julkistus voi tapahtua jo tänä syksynä. Microsoftin älyrannekkeen on ennakoitua olevan räätälöity juuri kuntoilukäyttöön.

"Osittain eri asiakkaat" 

Suunnon toimitusjohtaja Mikko Moilanen ei hätkähdä Applen julkistusta.

– Suunnon asiakas on osittain eri asiakas kuin Applella. Meidän toimintaamme johtaa asiakaslähtöisyys. Meidän asiakkaamme on vaativa seikkailullisten aktiviteettien harrastaja tai monipuolisen urheilun ja liikunnan harrastaja, joka valitsee tuotteet ominaisuuksien ja tyylinkin perusteella, Moilanen toteaa.

Hänen mukaansa Suunto ei pyri ottelemaan kilpailijoita vastaan, vaan toimii omista lähtökohdistaan.

– Applen tuloa älykellomarkkinoille oli odotettu. Julkistus vahvisti käsitystämme Applesta monipuolisena älylaitteiden toimittajana. Heitä aikaisemmin samoilla markkinoilla on ollut muun muassa korealainen Samsung.

Moilasen mukaan uusien tulokkaiden tulo markkinoille on hyvä asia, koska se laajentaa kokonaismarkkinaa ja tuo uusia kasvumahdollisuuksia.

– Ylimieliseksi ei auta ryhtyä, mutta tähtäämme edelleen omien markkinoidemme halutuimmaksi tuotemerkiksi. Näemme edelleen, että tähän on hyvät edellytykset.

Suunto lähestyy älykellomarkkinaa omasta kulmastaan. Uudessa Ambit 3 -tuoteperheessä on yhteensopivuus Applen iOS-käyttöjärjestelmän kanssa ja se näyttää muun muassa saapuvat puhelut ja viestit kellon näytöllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?