Hävittäjälentokone, joka ei maksakaan maltaita - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nämä hävittäjät todistavat, etteivät kaikki aseet kallistu

Hävittäjälentokoneet ovat kallistuneet sellaista vauhtia, että pian monella maalla ei enää ole varaa omiin ilmavoimiin. Eikö sotilaskoneita pysty valmistamaan halvemmalla?

Pakistanilainen JF-17.­

9.9.2014 19:51 | Päivitetty 9.9.2014 20:26

Kyllä pystyy. Sellaisia oli Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan näytillä Farnborough’n ilmailunäyttelyssä Britanniassa kesällä.

Amerikkalaisen Textronin valmistama Scorpion-lentokone maksaa 20 miljoonaa dollaria eli vain viidenneksen siitä mitä länsimaiden kärkihävittäjäksi kaavailtu Lockheed F-35. Scorpionin suunnittelu kesti vain alle kaksi vuotta.

Myös Suomen puolustusvoimilla on edessään ilmavoimien 62:n F/A-18 Hornet -koneen uusiminen. F-35 voi olla liian kallis lentokone puolustusvoimille.

Toinen F-35-konetta selkeästi edullisempi hävittäjä on kiinalainen JF-17 Thunder. Sitä suunnitellaan yhdessä Pakistanin kanssa ja hintalapuksi on tulossa samoin 20 miljoonaa dollaria.

Myös venäläinen Yak-130 on luokiteltu halpakoneeksi, jota pystyy käyttämään ilmataistelussa, tiedustelussa ja koulutuksessa.

Kuinka Textron on saanut koneensa hinnan painettua 20 miljoonaan dollariin? Yhtiö käytti koneessaan jo tuotannossa olevia komponentteja. Toimintatapa on erilainen kuin F-35:n suunnittelussa, jossa F-35:n moottorit kehitettiin yksinomaan konetta varten.

Scorpionin kehitystiimi pidettiin myös pienenä, jotta suunnittelumuutoksia voitiin tehdä nopeasti. Lisäksi konetta ei suunniteltu erityisesti mitään maata varten, joten kehitystä ei rasittanut minkään maan tiukat erityisvaatimukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?