"Ydinvoimalan omistus on suomalaisten käsissä" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Ydinvoimalan omistus on suomalaisten käsissä"

Pyhäjoen tuleva ydinvoimala on suomalainen hanke, tähdentää Voimaosakeyhtiö SF:n uusi toimitusjohtaja.

9.9.2014 12:05 | Päivitetty 9.9.2014 12:05

Pyhäjoelle tulevan ydinvoimalan omistus on tukevasti suomalaisissa käsissä, vakuuttaa Fennovoiman enemmistöomistajan Voimaosakeyhtiö SF:n uusi toimitusjohtaja Elina Engman.

Hänen mukaansa yhtiö seuraa tarkasti Ukrainan sodan ja Venäjä-pakotteiden kehittymistä. Tilannetta omalta osaltaan seuraavaan laitostoimittaja Rosatomiin ollaan jatkuvasti yhteydessä. Toistaiseksi pakotteet eivät ole näkyneet hankkeessa mitenkään.

– Toivon, että hankkeen merkittävät hyödyt Suomelle eivät jäisi sivuun keskustelussa. Kuitenkin kyse on miljardiluokan työllistävästä investoinnista, joka varmistaa vakaahintaista sähkönsaantia vuosikymmeniksi. Laitos rakennetaan Suomeen ja tuotanto pysyy Suomessa. Omistuskin on jatkossa suomalaisten käsissä.

Engmanin mukaan hankkeen 50 prosentin suomalaisomistus ei ole ollut vaarassa alittua ja viimeaikaisten uusien osakkaiden ansiosta raja ylittyy selvästi. Tavoitteena on edelleen 66 prosentin suomalaisomistus, loppu jää venäläiselle laitostoimittajalle Rosatomille.

– Voimaosakeyhtiön omistajat ilmoittivat jo helmikuussa sitoutumisestaan hankkeeseen ja tämän jälkeen on käyty uusia osakasneuvotteluja. Tälläkin hetkellä on meneillään muutamia lupaavia keskusteluja.

Engman tuli Voimaosakeyhtiö SF:ään kesällä kehitysjohtajaksi ja on tämän jälkeen käytännössä vastannut uusien osakkaiden hankinnasta.

Uutisia on saatu aivan viime aikoina. Syyskuun alussa raahelainen nosturiyritys E. Helaakoski ilmoitti osallistuvansa hankkeeseen osana pohjoissuomalaisten yritysten yhteenliittymää. Elokuun lopussa saman alan torniolainen Havator ilmoitti myös osallistumisestaan.

– Matkan varrella ollaan onnistuttu osakashankinnassa ja tämän seurauksena mukaan on tullut uusia yrityksiä.

Joidenkin suurimpien omistajien kuten Keskon ja Componentan taannoinen vetäytyminen ydinvoimahankkeesta herätti vilkasta keskustelua ydinvoimalan kotimaisuusasteesta.

Johtajat vaihtoon

Fennovoima ja Voimaosakeyhtiö SF ilmoittivat tänään melkoisesta johtajamyllerryksestä, jossa paikkansa säilytti käytännössä ainoastaan keväällä tehtävässään aloittanut Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Juhani Pitkäkoski.

Eilen tehtävässään aloittanut Engman ei kommentoi edeltäjänsä Pekka Ottavaisen potkuja.

– Tällaisissa johtajavaihdoksissa katsotaan yleensä pitkälle tulevaisuuteen ja varsinkin tällaisessa pitkässä, mittavassa projektissa, jossa ollaan siirtymässä toteutusvaiheeseen, Engman muotoilee.

Fennovoiman periaatepäätös on menossa uudelleen valtioneuvoston ja eduskunnan käsittelyyn, kun laitostoimittajaksi vaihtui Rosatom. Engmanin mukaan yhteistyö elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) ja ministeriön kanssa on sujunut tähän mennessä mutkattomasti.

– Annamme syyskuun aikana selvityksen omistajuudesta ja tämän jälkeen asia etenee eduskunnan päätöksenteossa, Engman toteaa.

Nykyisistä hallituspuolueista vihreille uusi ydinvoimala on kiperä kysymys. Fennovoima ilmoittaa toiveikkaasti hakevansa rakennuslupaa jo ensi kesänä.

Fennovoiman avaimet käteen -periaatteella tilaama voimalatoimitus on hinnaltaan 4–6 miljardia euroa, mutta Engmanin mukaan kokonaiskustannukset nousevat yli kuuteen miljardiin euroon.

– Kokonaiskuluihin kuuluu voimalaitos ja siihen liittyvä infrastuktuuri. Lisäksi tulevat muun muassa rahoituskulut ja ydinjätehuolto. Nämä kaikki yhteenlaskien hinta on 6–7 miljardia euroa, hän toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?