Iso muutos ilmakehässä – sää uhkaa muuttua - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Iso muutos ilmakehässä – sää uhkaa muuttua

"Fysiikan laista ei voi neuvotella", Maailman ilmatieteen järjestö sanoo kasvaneista kasvihuonekaasupitoisuuksista.

9.9.2014 10:55 | Päivitetty 9.9.2014 16:01

Ilmakehässä olevien kasvihuonekaasujen määrä nousi viime vuonna uuteen ennätykseen, kun hiilidioksidipitoisuus kasvoi nopeinta vauhtia sitten luotettavien mittaustapojen luonnin. Asiasta kertoo Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) tiedotteessaan.

– Menneillä, nykyisillä ja tulevilla hiilidioksidipäästöillä tulee olemaan kumulatiivinen vaikutus niin ilmaston lämpenemiseen kuin valtamerten happamoitumiseenkin. Fysiikan laista ei voi neuvotella, järjestön pääsihteeri Michel Jarraud sanoo.

Ilmastonmuutos muun muassa nostaa keskilämpötiloja ja lisää sään ääri-ilmiöitä. Esimerkiksi myrskyjen ja pitkien kuivuusjaksojen pelätään yleistyvän.  

Viime vuonna ilmakehässä oli 396 ppm:ää hiilidioksidia. Luku nousi 2,9 ppm:ää vuodesta 2012. Nousu on suurin sitten vuoden 1984, kun luotettava seuranta alkoi.

Toiseksi tärkeimmän kasvihuonekaasun metaanin pitoisuus ilmakehässä kasvoi yhtä kovaa tahtia kuin viimeisen viiden vuodenkin aikana.

Jarraudin mukaan ihmiskunnalla on tarpeellinen tietämys ja työkalut siihen, että lämpeneminen voidaan hidastaa kahteen asteeseen. Kyseessä on YK:n vuonna 2010 asettama tavoite.

Jarraudin mukaan se "antaisi planeetallemme mahdollisuuden ja lapsillemme ja lapsenlapsillemme tulevaisuuden".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?