Pientuottaja voi myydä sähköään, mutta tulot jäävät muutamiin kymppeihin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin myyt aurinkosähköäsi energiayhtiölle

Aurinkopaneelien omistaja huomaa usein kotinsa tuottavan enemmän sähköä kuin kuluttaa. Ylijäämäsähkön voi myydä sähköyhtiölle, mutta miten ja mihin hintaan?

8.9.2014 6:01 | Päivitetty 5.9.2014 16:34

Kiinnostus aurinkoenergiaa kohtaa kasvaa, samoin suomalaisten ostamien aurinkopaneelilaitteiden määrä. Kun kansalainen päättää ryhtyä pyörittämään omaa pientä aurinkovoimalaansa, hän törmää siihen, että välillä sähköä kertyy yli ja välillä alle tarpeen. Aurinko kun ei paista jatkuvasti yhtä paljon.

Jos oman kodin järjestelmään kuuluu vaihtosuuntaaja eli invertteri, käyttäjä voi muuttaa sähkönsä vaihtosähköksi ja syöttää sitä verkkoon. Näin voi tehdä, kun on tehnyt siirtosopimuksen paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa.

Lisäksi hänen pitää tehdä sopimus sellaisen sähköyhtiön kanssa, joka ostaa pientuottajan sähköä. Noin kolmannes sähköyhtiöistä on tällaisia. Motivan asiantuntija Milja Aarni kertoo, että energian ostajan ei tarvitse olla paikallinen yhtiö. Toisaalta kaikki yhtiöt eivät toimi koko maassa.

Mikään yhtiö ei pelkästään osta pientuottajan sähköä. Johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuudesta perustelee tätä sillä, että ostaminen on vain lähinnä lisäpalvelu, ei varsinainen liiketoiminta sähköyhtiöille.

– Pientuottaja siis toimii sekä ostajana että myyjänä saman yhtiön kanssa, Aarni lisää. Itse tuotetun sähkön myyntituloilla voi pienentää omaa sähkölaskuaan.

Vertaile yhtiöitä sekäostajana että myyjänä

Aarni suosittelee vertailemaan yhtiöitä. Energiavirasto pitää yllä sähkönhinta.fi-sivustoa, josta pääsee hyvin alkuun. Vaikka se on ensisijaisesti sähkön ostajan työkalu, sitä kautta selviää myös, mitkä yhtiöt vastavuoroisesti ostavat sähköä.

Vertailuun pitää syöttää oma postinumero ja sähkönkulutuksen perustiedot. Lisäksi sivusto kysyy, haluatko määräaikaisen, toistaiseksi voimassa olevan vai pörssisidonnaisen sopimuksen.

Aarni kehottaa pientuottajaa ottamaan yhteyttä yhtiöihin: millä hinnalla ne ostavat ja myyvät sähköä, mikä olisi itselle järkevin vaihtoehto ja sopimuksen voimassaoloaika.

– Kaikki on kiinni asiakkaan tarpeista, Salomaa sanoo.

Pääosa yhtiöistä hinnoittelee ostamansa sähkön markkinahinnan perusteella. Yleisesti käytetään sähköpörssissä noteerattavaa tunneittain muuttuvaa spot-hintaa. Asiakas voi yrittää sopia myös kiinteästä hinnasta.

Muutaman kympin tienestejä

Ylijäämäsähkön myynti ei ole mikään kultakaivos.

– Verkkoon myydystä sähköstä saa noin 3–5 senttiä kilowattitunnilta, kun verkosta ostettava sähkö maksaa 11–14 senttiä kilowattitunnilta, kertoo Mökille sähköt auringosta ja tuulesta -kirjan kirjoittanut pienenergia-asiantuntija ja tietokirjailija Janne Käpylehto.

Tämä selittyy sillä, että ostohinta koostuu paitsi energian hinnasta, myös sähkön siirtokustannuksesta ja veroista. Ostaessaan sähköä kuluttaja maksaa nämä, mutta kun hän myy sähköä, kukaan ei maksa hänelle näitä.

– Korvaus sähkön myynnistä on niin pieni, että ainakaan Suomessa ei nykyisin kannata mitoittaa laitteistoaan siten, että vähälläkin paisteella pystyisi käyttämään vain omaa sähköään, Aarni sanoo.

Käytännössä piensähkön vuotuiset myyntitulot jäävät usein kymmeniin euroihin.

Suomessa on keskusteltu niin sanotusta nettomittaroinnista, jossa tuotanto ja kulutus kompensoitaisiin ja asiakas maksaisi vain kuluttamastaan sähköstä. Järjestelmää jarruttavat verotukseen ja siirtomaksuihin liittyvät kysymykset.

Verotus voi helpottua. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) kertoi Ylen uutisille hallituksen sopineen budjettiriihessä omaan käyttöön tuotetun aurinkoenergian verotuksen helpotuksista.

Mäntsälän sähkö tasaa pientuottajan laskuja nettomittaroinnin tyyliin. Yhtiön energiapäällikkö Juha Voho kertoo, että netotus hoidetaan euroina ja energian osto- ja myyntihinta osa sama.

– Asiakas voi laittaa sähkön myynnistä samansa summan säästöön tai maksaa sillä myöhempiä sähkölaskujaan, Voho lisää.

Ylijäämään syöttäminen verkkoon on järkevää

Omalle katolle asennettavien paneelien hinnat ovat laskeneet roimasti viime vuosina, mutta laitteisto maksaa silti tuhansia euroja.

– Suurin hyöty tulee siitä, että paneelien omistaja pystyy korvaamaan ostosähköä, Aarni sanoo.

Sähköä voi varastoida akkuihin, mutta myös akut ovat kalliita eivätkä edes kovin ympäristöystävällisiä. Säilöminen ei Aarnin mukaan ole kovin kannattavaa.

– Ylijäämän syöttäminen verkkoon on järkevämpää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?