Vuokra-asuntopula piinaa opiskelijoita – nopeaa ratkaisua ei ole - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Opiskelija saa taas jäädä taivasalle

Vuokra-asuntopula yllätti taas suurten yliopistokaupunkien opiskelijat. Esimerkiksi pääkaupungista opiskelijakämpät ovat käytännössä loppuneet – moni on joutunut turvautumaan jopa seurakunnan hätämajoitukseen.

6.9.2014 5:01 | Päivitetty 5.9.2014 16:53

Etsitkö opiskelija-asuntoa Helsingistä? Palaa asiaan joskus muutaman kuukauden kuluttua, ja yritä sen aikaa pärjätä sukulaisten tai tuttavien nurkissa. Ellet sitten hanki kalliimpaa asuntoa vapailta markkinoilta.

(Voit osallistu jutun lopussa kyselyyn, jossa tiedustellaan kuinka paljon olisit valmis maksamaan vuokraa yksiöstä.)

– Valitettavasti kaikille hakijoille ei nyt pystytä tarjoamaan asuntoa. Pidemmälle syksyyn päästessä asuntotilanne paranee, sanoo Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Tällä hetkellä Hoasin asuntojonoissa etusijalla ovat ensimmäisen vuoden opiskelijat, jotka tulevat muualta Suomesta.

Tänä syksynä Helsingin yliopiston ylioppilaskunta järjesti yhteistyössä seurakuntatyön kanssa kampanjan, jossa vapaaehtoiset kaupunkilaiset majoittavat kodittomia opiskelijoita lyhyeksi ajaksi sohvilleen.

Vaikka Hoasin hakijamäärä on laskenut 12 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, asuntoa hakevia on tällä hetkellä Tarhion mukaan noin 5 300. Hän kuitenkin huomauttaa, että vuonna 2012 kiristettiin asunnonsaannin ehtoja, mikä on laskenut hakijamääriä.

Hoasilla asuu tällä hetkellä noin 25 prosenttia alueen opiskelijoista.

– Pyrimme tasaisesti tekemään uudistuotantoa. Tarkoitus olisi, että vuosittain rakennettaisiin 200–300 uutta asuntoa, Tarhio kertoo.

Koska opiskelija-asuntoja ei riitä kaikille, asuntoja on etsittävä muualtakin. Yksityisten asuntomarkkinoiden tilanne on juuri nyt pienituloisille opiskelijoille hankala. Vuokrat ovat pääkaupunkiseudulla niin korkeita, ettei opintotuki riitä vuokraan.

Tontteja kaupungilta

Miksi opiskelijoiden asuntopula sitten yllättää joka syksy? Kaupungilla ja valtiolla on tähän omat selityksensä.

Helsingin kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä harmittelee asuntojen ja rakentamisen kalleutta.

Pienten ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen pula on hänen mukaansa ollut Helsingissä krooninen jo pitkään, ja asuntoja tarvitaan lisää erityisesti tietyille hyvinä pidetyille alueille.

Esimerkiksi kaupungin laita-alueilta kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja kuitenkin löytyy. Osa kaupungin tonteista on yhä varattu opiskelija- ja nuorisoasunnoille.

Valtio puolestaan pyörittelee syitä kuntien ja rakennuttajien niskoille. Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen (sd) sanoo, ettei valtio yksin pysty paikkaamaan asuntopulaa.

– Ei ole olemassa mitään nopeaa hokkuspokkus-konstia tilanteen ratkaisemiseksi, vaan tarvitaan pitkäjänteistä ja yhteisvastuullista toimintaa, hän kommentoi Taloussanomille.

Hallitus on hänen mukaansa pyrkinyt helpottamaan tilannetta esimerkiksi alentamalla asuntojen rakentamiseen myönnettävien korkotukilainojen omavastuukorkoa. Lisäksi valtion omistama A-Kruunu -yhtiö on määrätty rakentamaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Vuokra-asuntojen rakentamiseen on myönnetty erilaisia tukia, jotka rahoitetaan valtion budjetin ulkopuolisesta asuntorahastosta. Ensi vuonna sen varoja käytetään tukiin 216 miljoonaa euroa.

Tampereella tilanneon helpottunut

Edullisten vuokra-asuntojen niukkuus näkyy myös muualla maassa. Silti muun muassa Tampereella opiskelijoiden asuntotilanne on kuitenkin hieman parantunut viime aikoina, kertoo Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö Toasin toimitusjohtaja Timo Lehto.

Asuntotarjontaa ovat hänen mukaansa lisänneet peruskorjauksesta valmistuneet ja uudet asuinkohteet.

Asuntoministeri Pia Viitasen mukaan valtio suuntaakin nyt korkotukilainoitusta erityisesti kasvukeskuksiin, joissa asuntoja tarvitaan eniten. Tämän syksyn asuntopulaan lainoituksen lisäykset eivät kuitenkaan ehdi auttaa.

Ladataan...

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?