Tämän näköisillä autoilla Suomi ajaa – katso jättikartta

Etelä-Suomessa ja rannikolla harmaan ja hopean sävyt ovat yleisimpiä autojen värejä. Koillisessa ja idässä liikenteessä voi sen sijaan nähdä eniten punaisia autoja. Katso alla olevasta kartasta, minkä värisiä autoja sinun kotikunnassasi suositaan.

6.9.2014 5:04 | Päivitetty 5.9.2014 16:56

Suomi jakautuu harmaiden ja punaisien autojen kuntiin. Tieto käy ilmi liikenteen turvallisuusviraston Trafin julkaisemista tiedoista, joista Taloussanomat on koostanut jättikartan. (Katso kartta jutun lopussa.)

Mutta mistä ilmiö johtuu? Yksi selittävä tekijä voisi olla autokannan ikä. Näin arvioi Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa Taloussanomille. Trafin mukaan Itä-Suomessa ajetaan vanhimmilla autoilla, kun maan uusimmat autot taas löytyvät Etelä-Suomesta. 

Etelä-Suomessa ja länsirannikolla on ollut parempi työllisyystilanne kuin idässä ja pohjoisessa, mikä näkyy alueiden ostovoiman kehityksessä. Taloudellisen hyvinvoinnin kasvaessa myös uusia autoja myydään enemmän, Rissa selvittää.

Kymmenisen vuotta sitten punainen oli yksi myydyimmistä väreistä. Nyt uusien autojen myyntiä ovat jo pitkään johtaneet metallinharmaat, -hopeat ja harmahtavat autot, Rissa kertoo. Viimeisen parin vuoden aikana valkoisesta on tullut yksi suosituimmista väreistä. 

Mallia ulkomailta

Väritrendit näkyvät uusia autoja hankittaessa, kertoo Suomen Intercolor ICfin -järjestön jäsen, muotoilija Harri Helorinne. Globaalit trendit ovat havaittavissa Suomessakin.

– Japanin autoissa valkoinen on ollut ykkösväri pitkään ellei kautta aikain. Harmaat sen sijaan ovat olleet suosittuja Koreassa, Helorinne sanoo.

Trafin viimevuotisen tilaston mukaan valkoisia autoja oli 19 prosenttia ensirekisteröidyistä autoista, mikä on hieman enemmän kuin harmaiden osuus. Harmaat ja hopeanväriset autot kuitenkin hallitsevat edelleen määrällisesti Suomen teitä, kun taas punaisten autojen osuus on laskenut vuodesta 2006 asti.

Käytännöllisyys kunniassa

Konservatiiviseen ja neutraaliin valintaan voi olla käytännöllisiä syitä, muotoilija Harri Helorinne kertoo. Jälleenmyytäessä auto on haluttavampi ja arvokkaampi, jos sen väri ei ole kovin erikoinen.

– Väri kuvastaa niitä arvoja, jotka huokuvat ostajaansa ja käyttäjäänsä. Ihminen kuitenkin tekee valinnan.

Auto on kulutustavara siinä missä muutkin. Trendit ovat Helorinteen mukaan ohjailleet autojenkin värejä vuosikymmenet.

 – Auto on pitkäikäinen tuote, eikä sitä heitetä pois vuodessa tai kahdessa. Siksi sen värit ovat hieman konservatiivisia, mikä taas selittää valkoiset ja harmaat hyvin.

Väri vaikuttaa myyntiin

Helorinteen mukaan väritrendit kiinnostavat autonvalmistajia, jotka haluavat varmistua siitä, että valmistettava tuote on oikean värinen oikeaan aikaan. Yli kymmenen vuotta sitten Suomen autojen trendiväri oli punainen ja alle kymmenen vuotta sitten harmaa.

Viime vuosina suosikkivärien joukkoon on kiilannut kasvavissa määrin valkoinen. Sen huomaa myös tutkimalla kartan kaupunkeja tarkemmin. Useissa etelän kaupungissa valkoinen sijoittuu viiden suosituimman värin joukkoon.

Kartta toimii vain Taloussanomien täysversiossa. Kartta on kuitenkin tutkittavissa tämän linkin kautta.

Henkilöautojen värit eri kunnissa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?