Ex-suurlähettiläs suosittelee Ukrainalle suomettumista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ex-suurlähettiläs suosittelee Ukrainalle suomettumista

Ukrainan pitäisi ottaa mallia Suomesta, kun se yrittää tulla toimeen Venäjän kanssa, Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs René Nyberg kirjoittaa New York Timesissa.

Rene Nyberg (oik) keskusteli ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa suurlähettiläspäivillä kaksi vuotta sitten.

2.9.2014 21:23 | Päivitetty 2.9.2014 21:25

Ukrainan kannattaisi ottaa suomettumisesta oppia, Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs René Nyberg kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan New York Timesissa.

Nyberg korostaa kirjoituksessaan, ettei pidä suomettumista Venäjän ylivallan hyväksymisenä. Hänen mukaansa Venäjällä on ollut 20 viime vuoden aikana ongelmia Suomea lukuunottamatta kaikkien naapureidensa kanssa.

– Ja tämä on Suomen, ei niinkään Venäjän ansiota, Nyberg kirjoittaa.

Suomen olemassaolon kannalta oli olennaista pystyä tulemaan toimeen Neuvostoliiton kanssa taipumatta sen alamaiseksi.

– Suomettuminen ei ole synonyymi alistumiselle; se on tapa hallita epätasa-arvoista valtasuhdetta.

Nyberg muistuttaa, että Suomi säilytti demokratian ja suuntautumisensa länteen. Tämä onnistui hänen mukaansa siksi, että Suomi pysyi uskollisena kahdelle periaatteelle: uskottavalle puolustukselle ja vapaalle markkinataloudelle. Presidentti Urho Kekkonen korosti Neuvostoliitolle, että olisi sen omien etujen vastaista estää Suomen integraatio Länsi-Eurooppaan.

Nybergin mukaan Ukrainan paras puolustus on pitää yhtä ja osoittaa, että Venäjän vaatimus estää Ukrainan taloudellinen integraatio Eurooppaan voi luoda kaaosta, johon Venäjällä ei ole varaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?