Ministeri: Tiemaksuja ei valmistella - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ministeri sanoo suoraan: Tiemaksuja ei valmistella

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko kommentoi tiistaina Suomeen suunniteltujen tiemaksujen näkymiä. Kanta on ristiriidassa aiempien tietojen kanssa.

2.9.2014 16:03 | Päivitetty 2.9.2014 16:04

Paula Risikko (kok) sanoo, että liikenne- ja viestintäministeriössä ei valmistella tiemaksuja.

– Nykyisen hallituksen tehtävänä oli selvittää tiemaksujen käyttöönottoa, ja se on tehty, Risikko toteaa ministeriön uutisessa.

Lausunto poikkeaa Jorma Ollilan taannoisen tiemaksutyöryhmän sihteerin, liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvoksen Tuomo Suvannon näkemyksestä. Suvanto kertoi tänään julkaistussa Taloussanomien haastattelussa, ettei ylempää ollut tullut mitään määräystä tiemaksuhankkeen perumiseksi.

Samalla tuli kuitenkin selväksi, että mahdolliset tiemaksut ovat enää vain yksi pöydällä oleva vaihtoehto mietittäessä Suomen tieverkoston ylläpitoa ja rahoitusta. Näitä vaihtoehtoja pohditaan ministeri Risikon johtamassa parlamentaarisessa työryhmässä. Se miettii parhaillaan keinoja liikenneverkon korjausvelan vähentämiseksi.

Vahvasti näyttää siltä, että käyttäjämaksut kuuluvat tulevaisuudessa tiellä liikkuvien kansalaisten arkeen muodossa tai toisessa."Liikennelabra ei ole tiemaksukokeilu"

– Verotuksen lisäksi on voitava miettiä toisenlaisiakin vaihtoehtoja liikenneverkon ylläpitämiseksi. Mikäli Suomessa päätettäisiin tulevaisuudessa ottaa käyttäjämaksuja käyttöön, järjestelmän tulisi olla alueellisesti mahdollisimman oikeudenmukainen ja työntekoon kannustava, Risikko jatkaa ministeriön sivuilla.

Ollilan työryhmän esityksen tiemaksujen teknisestä kokeilusta kerrottiin olevan jo osittain käynnissä osana niin sanottua Liikennelaboratorio-hanketta. Suvannon mukaan hankkeessa testataan, pystytäänkö ajoneuvolaitteilla tuottamaan oikeanlaista tietoa, jota voitaisiin käyttää km-verotuksen lähtökohtana.

Ministeri Risikon mukaan Liikennelabra-hanke ei ole kuitenkaan tiemaksukokeilu, vaan tarkoitus on kehittää palveluja, jotka helpottavat liikkumista ja viisaita liikkumisvalintoja.

– Kokeilussa selvitetään myös teknologian toimivuutta kerätä aikaan ja paikkaan sidottua tietoa. Kyse on viranomaisten ja yritysten yhteishankkeesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?