Puolalaiset vaativat Eurooppaa muistamaan natsiajan virheet - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puolalaiset vaativat muistamaan natsiajan virheet

Joukko puolalaisia poliitikkoja, kulttuurivaikuttajia ja tutkijoita vaatii Eurooppaa ja sen johtajia tunnustamaan Venäjän todelliset kasvot.

2.9.2014 10:42 | Päivitetty 2.9.2014 10:42

Hyökkääjää kohtaan ei pidä harjoittaa itsekästä ja lyhytnäköistä politiikkaa, kuten toisen maailmansodan alla vuonna 1939, ukrainalaismielisessä Euromaidanpressissa julkaistussa vetoomuksessa todetaan.

– Viime aikojen maailmantilanteen kehitys ja jännitteiden äkillinen lisääntyminen muistuttavat kummallisesti vuotta 1939, vetoomuksessa todetaan viitaten Venäjän Krimin-valtaukseen.

Uutta on, että "hyökkääjä" on onnistunut houkuttaman intressipiiriinsä paljon poliitikkoja ja talousvaikuttajia, ja sen läntiset kumppanit uskovat yhä sen "ihmiskasvoihin", vetoomuksessa arvioidaan.

Politiikkaa on Euroopassa kutsuttu termeillä "Venäjä ensin" tai jopa "Venäjä yksin". Nyt politiikka on murentunut, ja Eurooppa tarvitsee nopeasti uutta idänpolitiikkaa, puolalaisälymystö katsoo.

Puolalaiset arvostelevat kirjoituksessaan muun muassa Ranskan presidenttiä François Hollandea, joka on "ottamassa vielä pahempia askelia kuin 1939", jolloin Ranska pysyi passiivisena.

Vetoomus viittaa Ranskan aikeisiin viedä Mistral-hyökkäysaluksia Venäjälle.

Saksan investoinnit tekevät maasta erityisesti energiateollisuudessa yhä riippuvaisempi Venäjästä ja siksi alttiin painostukselle.

Myöskään Euroopan unioni (EU) ei ole luopunut Ukraina-linjastaan, jonka mukaan sen on joko liityttävä unioniin tai sitten odotettava ainoastaan symbolista tukea.

Puolalaisvetoomuksen mukaan kaikki Venäjään liittyvät kysymykset ovat Ukrainan demokraattien kansannousun jäljiltä muuttaneet muotoaan.

– Ensi kertaa historiassa yhdessä maassa kansalaisia on kuollut luoteihin Euroopan lippu kädessään, vetoomuksessa todetaan.

– Jos Eurooppa ei osoita solidaarisuuttaan heille nyt, se tarkoittaa, että Ranskan vallankumouksesta perityt vapauden ja veljeyden ihanteet eivät merkitse Euroopalle enää mitään.

Kirjoittajien joukossa on muun muassa Oscar-palkittu elokuvaohjaaja Andrzej Wajda, veteraanipoliitikko Wladyslaw Bartoszewski sekä useita kirjailijoita.

Puola, historiansa aikana kolmesti jaettu maa, kokee kärsineensä historiansa aikana monia muita Euroopan maita karvaammin suurvaltapolitiikan seurauksista.

Vuoden 1939 Molotov–Ribbentrop-sopimuksen yhteydessä sovittiin etupiirijaosta, jonka kohteena oli Suomen lisäksi muun muassa Puola. Eurooppa ei vastustanut natsi-Saksaa, joka sai liittää osakseen Itävallan, silloisen Tšekkoslovakian sudeettialueet ja lopuksi koko maan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?