Ministeri vastustaa, mutta tiemaksuhanke etenee - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ministeri vastustaa, mutta tiemaksuhanke etenee

Tiemaksukokeilut jatkuvat ministerin kannanotosta huolimatta. Mutta hankkeen kaatumisen uhka tiedostetaan kyllä. Tienpidon rahoituksen varmistamiseen ei kilometriverosta kenties ole.

2.9.2014 6:02 | Päivitetty 1.9.2014 16:14

– Ei ole tullut käskykirjettä hankkeen pysäyttämiseksi, sanoo liikenneneuvos Tuomo Suvanto liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Suvanto viittaa liikenneministeri Paula Risikon (kok) äskettäiseen kommenttiin Suomeen kaavaillusta tiemaksujärjestelmästä.

Kesäkuussa aloittanut ministeri suhtautui penseästi koko hankkeeseen, jota Jorma Ollilan vetämässä työryhmässäkin vedettiin viime vuoden loppuun asti.

– Tässä vaiheessa en ole kovin innokas, Risikko sanoi lähemmäs kaksi viikkoa sitten.

Ministeri mielestä tiemaksut saattavat vahingoittaa työnteon kannattavuutta varsinkin seuduilla, joissa työmatkat ovat pitkiä.

Ajatus tiemaksuhankkeen kaatumisesta on kuitenkin vieras liikenneneuvos Suvannolle, joka toimi Ollilan ryhmän sihteerinä. Tilanne on se, että seuraava hallitus päättää, miten asiassa edetään. Testiinliikenteessä

Työryhmän esitys tiemaksujen teknisestä kokeilusta on jo osittain käynnissä osana niin sanottua Liikennelaboratorio-hanketta. Nyt lähinnä testataan, pystytäänkö ajoneuvolaitteilla tuottamaan oikeanlaista tietoa, jota voitaisiin käyttää km-verotuksen lähtökohtana. Todellisen liikenteen pilotti on käynnistymässä, mutta varsinaista maksamista ei testata.

– Menemme eteenpäin niin kuin on päätetty. Ei ole päätöstä mistään suunnanmuutoksesta. Kokeilemme Liikennelaboratoriohankkeessa myös sitä, toimiiko [autoihin kaavailtu] ajoneuvolaite, eli kerääkö se tarvittavat tiedot ja voidaanko esimerkiksi yksityisyyden suoja taata.

Suvanto kyllä myöntää, että hankkeen kohtalo on epävarma.

– Totta kai on mahdollista, että hanke ei etene mihinkään. Kukin hallitus voi päättää niin kuin haluaa.

Kentältä tukijatkoselvityksille

Satelliittipaikannukseen pohjautuvat tiemaksut ovat herättäneet paljon epäilyksiä muun muassa verotuksen reiluudesta ja kansalaisten tietosuojasta. Hanke sai myös runsaasti palautetta keväisellä lausuntokierroksellaan.

Mutta Tuomo Suvannon mukaan lausuntojen antajat, jotka edustivat laajasti suomalaista liikennetoimialaa ja muita tahoja, antoivat asiallisia, analyyttisia ja hyvin pureskeltuja mielipiteitä sekä puolesta että vastaan.

– Kaikki eivät toki olleet sitä mieltä, että tämä pitää toteuttaa, mutta selkeä enemmistö oli sitä mieltä, että asiaa kannattaa selvittää edelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?