TVO: Ydinvoimalan viivästystä on "vaikea hyväksyä" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TVO: Ydinvoimalan viivästystä on "vaikea hyväksyä"

Teollisuuden Voima (TVO) yrittää kannustaa Olkiluoto 3:n toimittajaa Arevaa kiirehtimään ydinreaktorin aikataulussa.

1.9.2014 10:46 | Päivitetty 1.9.2014 10:48

Energiayhtiö Teollisuuden Voima (TVO) kertoo saaneensa uutta tietoa ydinvoimalaprojekti Olkiluoto 3:n rakentamisaikataulusta laitoksen rakentajalta, ranskalaiselta Arevalta.

Arevan mukaan TVO:lle rakennettava Olkiluoto 3 -ydinvoimala valmistuu vuoden 2016 puolivälissä. TVO:n mukaan laitoksen kaupallisen hyödyntämisen pitäisi alkaa näin ollen vasta myöhään vuonna 2018.

Olkiluoto 3:n projektinjohtajan Jouni Silvennoisen mukaan TVO:n on hieman vaikea hyväksyä tätä sähköntuotannon aikataulua.

– Ensimmäisten automaatiojärjestelmien testaukset ovat jo menossa, ja muidenkin järjestelmien testaamisesta on suunnitelma. Aikatauluselvitys ei ole vielä lopullisesti valmis, yksityiskohtia tullaan käymään läpi syksyn aikana, Silvennoinen sanoo Taloussanomille.

– Tavoitteena on löytää keinoja, joilla esimerkiksi automaatiotestauksia saadaan nopeammin valmiiksi ja myös jäljellä olevat asennukset saataisiin tehtyä nopeammin.

Hänen mukaansa TVO ei voi olla tyytyväinen siihen, jos laitoksen valmistuminen kestää käytännössä vielä neljä vuotta. Hänen mukaansa käyttöönottosuunnitelmat käydään vielä tarkasti lävitse.

– Täytyy katsoa, miten asiat saataisiin nopeammin valmiiksi. Tarkoitus on saada laitos käyntiin niin nopealla ja tehokkaalla tavalla kuin mahdollista.

Arevan ja TVO:nselitykset erilaiset

Myöhästynyt Olkiluoto 3 alkaa joka tapauksessa olla vihdoin loppusuoralla. Arevan uusimman tiedotteen mukaan projektin viimeaikaisten myöhästymisten syy on ollut reaktorin automaatiojärjestelmien hyväksynnän saaminen.

Silvennoinen on hieman eri mieltä.

– Kysymys on siitä, että reaktorin automaatiojärjestelmien suunnittelu on ollut vielä kesken, hän toteaa.

Käytännössä automaatiojärjestelmä valvoo ja ohjaa ydinvoimalan toimintaa. Silvennoisen mukaan reaktorin suojausjärjestelmien suunnittelu on niin pitkällä, että testit voidaan aloittaa parin viikon päästä.

– Viranomaishyväksynnät eivät ole olleet kriittisiä, vaan kysymys on ollut suunnitelmien keskeneräisyydestä.

Ydinvoimalan pitivalmistua jo 2009

Areva-Siemens aloitti voimalan rakentamisen vuonna 2005, ja sen oli alunperin määrä valmistua jo vuonna 2009.

Laitoksen toimittajalla ja sen tilaajalla on ollut erilaisia näkemyksiä myöhästymisen syistä. Näistä on väännetty kättä jo pitkään.

Arevan mukaan projektia ovat myöhästyttäneet muun muassa viranomaishyväksynnät. Tätä selitystä ei olla nielty TVO:lla.

Olkiluoto on aiheuttanut Arevalle suuria tappioita, ja yhtiön johdosta on uhattu TVO:ta miljardikorvauksilla. TVO on toimittanut välimiesoikeuteen omat korvausvaateensa.

Ranskan valtion energiayhtiö Electricite de France (EDF) on ilmoittanut olevansa periaatteessa valmis antamaan teknistä apua Olkiluodon rakennustöiden loppuun saattamisessa.

Silvennoisen mukaan tällaista suoraa apua ei ole kuitenkaan vastaanotettu, vaikka ranskalaisyhtiön kanssa on tehty muuta kautta yhteistyötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?