Saksa torjuu Ranskan EKP-vaatimukset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksa torjuu Ranskan EKP-vaatimukset

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ei innostu Ranskan ja Italian uusimmista vaatimuksista. Maiden mukaan Euroopan keskuspankin EKP:n pitäisi toimia nykyistä päättäväisemmin, jotta euro halpenisi suhteessa muihin valuuttoihin.

1.9.2014 8:11 | Päivitetty 1.9.2014 8:08

Schäublen tulkinnan mukaan koville säästökuureille joutuneissa kriisimaissa ”menee tällä hetkellä paljon paremmin kuin muualla Euroopassa”.

– Näin se menee lääkkeiden kanssa: Joskus se maistuu hetken pahalta. Mutta jos se toimii, niin hyvä, Schäuble sanoi toimittajille Berliinissä.

Ranskan pääministeri Manuel Valls vaati eilen EKP:ltä uusia toimia, jotta euro halpenisi suhteessa muihin valuuttoihin. Vallsin mukaan ohjauskorkojen alentaminen oli EKP:ltä vahva signaali, mutta EKP:n tulisi mennä vielä nykyistä pidemmälle.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi sanoi elokuussa, että heikkenevä inflaatio on saanut EKP:n harkitsemaan määrällisen elvytyksen aloittamista.

EKP-päättäjät kokoontuvat jälleen torstaina. Draghin mukaan olisi avuksi, jos budjettipolitiikan hölläykseen kykenevät EU-maat niin tekisivät. Tällä hetkellä EU:n talouskasvu ja työttömyys junnaavat paikoillaan. Schäublen mukaan alijäämävetoinen talouskasvu johtaa lopulta talouden heikkenemiseen.

Eurostatin alustavien tietojen mukaan elokuun inflaatio oli vain 0,3 prosenttia, kun EKP:n inflaatiotavoite on kaksi prosenttia. Huolena on, että kuluttajahintojen kehitys valahtaa deflaation puolelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?