Venäjän energiaministeri "varoitti" Eurooppaa kaasuongelmista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäläisministeri "varoitti" Eurooppaa kaasuongelmista

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak varoittelee Eurooppaa kaasutoimitusten ongelmista tulevana talvena. Ukrainan oma energiatarve muodostaa ”riskin” Euroopalle, Novak sanoi lehdistötilaisuudessa.

29.8.2014 16:30 | Päivitetty 29.8.2014 16:30

Novak keskusteli energiatoimituksista Euroopan unionin energiakomissaarin Günther Oettingerin ja öljy-yhtiö Gazpromin toimitusjohtajan Aleksei Millerin kanssa tänään Moskovassa.

Ukrainan kaasuvarastot ovat huvenneet, ja maan pitää varastoida jopa kymmenen miljardia kuutiota kaasua ennen kylmiä säitä.

Ukrainan kaasuvaje johtuu siitä, että Venäjä on painostanut Ukrainaa kaasulla. Kesäkuussa Venäjä katkaisi toimitukset perustellen päätöstä Ukrainan maksamattomilla kaasuveloilla. EU:hun kaasu on virrannut tähän asti ongelmitta.

Hutikuussa Venäjä nosti Ukrainan kaasun hintaa 81 prosenttia 485 dollariin tuhannelta kuutiometriltä, mutta lupasi alentaa hinnan 385 dollariin kesäkuussa, jos Ukraina maksaa velkansa.

Oettingerin mukaan Ukrainan pitäisi sopia maksujärjestelyistä Venäjän kanssa, mutta katsoi myös, ettei kaasua pitäisi käyttää poliittisena aseena Ukrainan kriisissä.

EU on valmis neuvottelemaan eteläisemmän kaasulinjan, South Streamin käytöstä, vaikka sillä ei ratkotakaan tulevan talven mahdollisia ongelmia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?