Euroalueen inflaatio ryömii nollan tuntumassa

Euroalueen kuluttajahintojen nousuvauhti eli inflaatio putosi elokuussa yhä kauemmaksi Euroopan keskuspankin (EKP) tavoitteesta.

29.8.2014 13:15 | Päivitetty 29.8.2014 13:19

Inflaation hidastuminen lisäsi odotuksia siitä, että keskuspankki joutuu turvautumaan lisätoimiin euroalueen kituvan kasvun ja matelevan hintakehityksen vauhdittamiseksi.

EU:n tilastovirasto Eurostat ilmoitti tänään ennakkoarvionaan, että kuluttajahinnat nousivat elokuussa 0,3 prosenttia viime vuoden elokuusta, mikä oli myös ekonomistien ennuste uutistoimisto Bloombergin kyselyssä. Heinäkuussa nousuvauhti oli 0,4 prosenttia.

– Euroalueen inflaatio on hyvin alhainen, ja inflaatio-odotukset ovat valumassa yhä alemmaksi. On kuitenkin ennenaikaista arvioida, että uhkana olisi deflaatio [laskeva hintakehitys], Martin van Vliet, ING Groepin ekonomisti Amsterdamista kommentoi Bloombergille.

Elokuun lukemaa alempana euroalueen inflaatio oli viimeksi finanssikriisin aikaan lokakuussa 2009. Tuolloin inflaatio oli 0,1 prosenttia miinusmerkkinen.

Energian hinnat laskivat euroalueella kaksi prosenttia elokuussa viime vuodesta, kun laskua heinäkuussa oli tasan prosentti. Elintarvikkeiden, alkoholin ja tupakan hinnat halpenivat 0,3 prosenttia eli saman verran kuin heinäkuussa.

Niin sanottu pohjainflaatio nousi kuitenkin 0,9 prosenttiin heinäkuun 0,8 prosentista. Pohjainflaatiossa ei ole mukana elintarvikkeiden, energian, alkoholin eikä tupakan hintoja.

Inflaatio oli elokuussa alle prosentissa jo yhdentenätoista peräkkäisenä kuukautena, kun EKP:n tavoitteena on hieman kahden prosentin alapuolella liikkuva inflaatio keskipitkällä aikavälillä.

Eurostat julkistaa elokuun lopullisen inflaatiotilaston syyskuun puolivälissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?