Ekonomistit – vaisu budjetti, lisävelkaa ehkä enemmänkin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hallitus teki budjetin "vaaleja odotellessa"

Ekonomistit pitävät hallituksen eilen sorvaamaa budjettiesitystä odotetun vaisuna. Pieni pettymys, laihaa lohtua, kuvasivat asiantuntijat.

29.8.2014 12:47 | Päivitetty 29.8.2014 13:54

Hallitus ilmoitti eilen, että se ottaa lisävelkaa 4,5 miljardia euroa. Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm arvioi, että hallitus joutuu ehkä miettimään vielä lisälainatarvetta.

– Pikkaisen pelkoa on siitä, että budjetin pohja on edelleen ylioptimistinen, Holm arvioi Taloussanomille.

– Voi olla, että hallitus joutuu ottamaan 5–6 miljardia euroa lisävelkaa, eli vähemmän kuin tänä vuonna, mutta enemmän kuitenkin.

Hallitus päätti myös, että lapsivähennykseen ja eläketulovähennykseen käytetään 70 miljoonaa euroa. Niiden hallitus sanoi parantavan kuluttajien ostovoimaa.

Holmin mukaan tulos jäänee olemattomaksi.

– Veikkaan, että lapsiperheiden ostovoima ei ensi vuonna kasva ollenkaan, eikä myöskään eläkeläisten.

Syynä on Holmin mukaan se, että hallitus tyytyi korjausliikkeeseen, joka palautti viime vuonna tehdyt leikkaukset lapsilisiin ja eläkkeisiin.

”Kokonaisuutenakiristävä”

Holmin mukaan budjettiesitys on kaikkiaan pieni pettymys, vaikkei siitä suuria edes odotettu. Sosiaali- ja terveyspuolella ja kunnissa uudistukset jäävät yhä vaalien yli.

Myöskään yritysten matalaan investointitasoon tai kustannuskilpailukykyyn ei hallitukselta saatu lääkkeitä.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju löytää budjetista myös positiivista sanottavaa.

– Budjetti on kokonaisuutena kiristävä. Olemme jo [EU:n] budjettisääntöjen ylärajoilla, joten kaikkiaan suunta on oikea, Kangasharju sanoi.

Kangasharju pitää rohkaisevana sitä, hallitus kuitenkin tarkensi niitä rakennepaketin kohtia, joiden toimeenpanoa pitää vauhdittaa.

Myönteistä on erityisesti sosiaali- ja terveyspuolen kehysjärjestelmä, joka ohjaa hoitoa ja palveluiden järjestämistä kustannustehokkaammaksi.

Rakennepaketin keskeisiä kohtia ovat kuntavelvoitteiden vähennykset, rakennetyöttömyyden torjunta ja eläkeuudistus.

– Sote-kehysmalli on laiha lohtu, mutta onpa kuitenkin.

”Vaaleja odotellessa” -budjetti, tiivistää Holm neuvottelutuloksen. Suomella ei ole edelleenkään kunnianhimoa vaikuttaa omilla toimilla talouteen, vaan "ajopuuna" odotellaan, tulisiko ulkopuolelta apua, hän moittii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?