Hallituksen budjettiesitykselle sateli moitteita - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hallituksen budjettiesitykselle satelee moitteita

Useat etujärjestöt ovat moittineet hallituksen eilen sopimaa ensi vuoden budjettiesitystä. Vastaanotto on ollut voittopuolisesti kielteinen.

29.8.2014 7:26 | Päivitetty 29.8.2014 8:37

Useat etujärjestöt ovat moittineet hallituksen eilen sopimaa ensi vuoden budjettiesitystä. Vastaanotto on ollut voittopuolisesti kielteinen.

Hallituksen budjettiriihessä ei odotetusti tehty rakennepäätöksiä, mikä herätti laajaa arvostelua.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pettyi siihen, että budjettiriihessä ei kyetty tekemään riittäviä päätöksiä kuntien tehtävien karsinnasta.

Opetusministeriön suurinta pettymystä, oppivelvollisuusiän korotuksesta luopumista, EK kiitti hyvänä, koska sille varatut määrärahat voidaan kohdentaa täsmätoimiin.

Palkansaajien keskusjärjestö SAK moitti sen sijaan oppivelvollisuusiän noston perumista. Järjestön mukaan oppivelvollisuusikää nostamalla olisi varmimmin taattu koko ikäluokalle paremmat eväät työelämään.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen arvosteli lapsivähennyksen tuloleikkuria ”kummalliseksi ja perusteettomaksi ratkaisuksi”.

Lapsivähennys koskee pienituloisten lapsiperheiden lisäksi myös keskituloisia kotitalouksia.

Kaupan liiton mukaan budjetti ei luo kasvua, vaan odotettua suurempi velanotto lisää paineita veronkorotuksiin jatkossa.

Myös Suomen Yrittäjät moittivat uutta budjettiesitystä.

– Suorien päätösten sijasta päätettiin valmistella sosiaali- ja terveysmenojen hillitsemiseen tähtäävä menetelmä, Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoi tiedotteessa.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto arvosteli sitä, ettei hallitukselta löytynyt ymmärrystä biotalouden kasvun eväisiin ja Venäjän tuontikiellosta kärsivän maatalouden auttamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?