Italian pankit hamuavat jälleen EKP:n halpaa lainaa

Italialaispankit ovat hakemassa 27 miljardin euron TLTRO-lainaa lainahakemusta Euroopan keskuspankilta (EKP), kertoi nimetön pankkilähde uutistoimisto Bloombergille. Viimeksi Italia ja Espanja lotrasivat EKP-rahat muuhun kuin talouteen.

| Päivitetty

Pankit haluavat mukaan EKP:n uuteen rahoitusoperaatioon, joka on nimeltään TLTRO (targeted long-time refinancing operations).  Keskuspankki on jakanut halpaa lainaa eurooppalaisille liikepankeille kahdesti aiemmin, vuosina 2011 ja 2012 niin kutsutuissa LTRO-operaatiossa.

EKP tarjosi yli tuhat miljardia euroa kolmivuotista lainaa luottolaman helpottamiseksi. LTRO tulee sanoista "long-term refinancing operation".

Aiempi laina oli tarkoitettu tukemaan taloutta vahvistamalla pankkien luotonantoa yrityksille ja yksityisille kotitalouksille. Lopputulos oli kuitenkin heikko, sillä lotrausrahasta iso osa päätyi Espanjan ja Italian pankkien käyttöön. Nämä taas sijoittivat erittäin suuren osan LTRO-rahasta omien maidensa velkakirjoihin.

Uuden TLTRO-ohjelmien tarkoituksena on varmistaa, että liikepankkien keskuspankilta lainaamat varat päätyvät kansantalouteen.  

EKP:n sanotaan valmistelevan uusia markkinaruiskeita syyskuussa ja joulukuussa.

Barclays-pankin analyytikko Giuseppe Maraffino arvioi aiemmin tässä kuussa, että uutta lainaa olisi tulossa jakoon 110 miljardia euroa syyskuussa ja 160 miljoonaa euroa joulukuun lainahuutokaupassa.

Italiassa lainaa hakevia pankkeja ovat uutistoimistolähteen mukaan UniCredit, Banca Monte dei Paschi di Siena, Intesa Sanpaolo ja Banco Popolare. Ne eivät ole vahvistaneet tietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?