Yhdysvaltain talous on vahvistunut, mutta euroalueen talous mataa yhä alhaisissa kasvulukemissa. Aktia odottaa, että Yhdysvaltain bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 2,1 ja ensi vuonna 2,9 prosenttia. Euroalueella vastaavat luvut ovat vain 0,8 ja 1,2 prosenttia.
Yhdysvaltain keskuspankki Fed seuraa tarkasti maan työmarkkinatilannetta, joka on kohentumaan päin. Tämä kertoo taloustilanteen paranemisesta, mikä puolestaan voi lisätä hintapaineita. Inflaatio on toinen asia, johon Fed on kytkenyt rahapolitiikkansa.
– Yhdysvaltain keskuspankki lähtee nostamaan ohjauskorkojaan aiemmin kuin markkinat ovat odottaneet, pääekonomisti Anssi Rantala ennakoi esitellessään Aktian suhdannekatsausta.
Hän odottaa rahapolitiikan kiristyvän ensi vuoden alussa.
– Maaliskuun kokous voisi olla hyvä arvio, sillä Fedin pääjohtaja Janet Yellen voi haluta perustella toimia ja tuolloin hän pitää tiedotustilaisuuden, Rantala lisää.
Yellenillä keskimääräinennäkemys koroista
Fedin on määrä lopettaa niin sanottu määrällinen elvytys eli arvopapereiden osto-ohjelma avomarkkinakomitean lokakuun kokouksessa. Rantala olettaa, että tuon jälkeen pankilta tivataan jatkuvasti arviota koronnoston aikataulusta. Hän uskoo Fedin etenevän maltillisin askelin.
Viime viikonlopun keskuspankkiirikokouksessa Jackson Holessa esittämissään lausunnoissa Yellen siirtyi Rantalan mielestä yhä keskemmälle Fedin koroista päättävän avomarkkinakomitean jäsenten mielipidekirjossa.
– Hänen pääviestinsä ehkä oli, että asiat ovat monimutkaisia.
EKP nostaa korkoavasta vuonna 2016Euroopan keskuspankin (EKP) Aktia odottaa keventävän rahapolitiikkaansa entisestään syksyn aikana. EKP:n ohjauskorko on nyt 0,15 prosentissa, jonne pankki sen laski kesäkuussa.
Vaikka hienoiset koronlaskut olisivat periaatteessa yhä mahdollisia, Rantala ei usko EKP:n enää koskevan korkoon.
Sen sijaan hän odottaa paketoitujen ABS-yritysluottojen osto-ohjelmaa, sillä EKP pyrkii helpottamaan pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusta.
Ohjauskoron nostoon Rantala ei usko vielä ensi vuonna. Suhdannekatsauksen mukaan ensimmäinen koronnosto ajoittuisi vasta selvästi vuoden 2016 puolelle. Kun likviditeettiä on euroalueella runsaasti tarjolla, euribor-korot pysyvät nykyisillä hyvin matalilla tasoillaan ainakin ensi vuoden loppuun.
Euroopan ja Yhdysvaltain tilanteiden erot heijastuvat valuuttoihin. Rantala uskoo euron heikkenevän dollaria vastaan entisestään. Aktia arvioi, että euro maksaisi 1,30 dollaria tämän vuoden lopulla ja 1,27 dollaria ensi vuoden lopulla.