Aktia: Suomen talousnäkymät synkentyivät kesällä

Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,5 prosenttia, Aktia arvioi. Se alensi ennustettaan toukokuusta.

| Päivitetty

Aktia on alentanut Suomen talouskasvua koskevaa ennustettaan. Pankki odottaa, että tänä vuonna Suomen talous supistuu puoli prosenttia viennin ja investointien vähenemisen takia. Ensi vuonna pankki odottaa bruttokansantuotteen kasvavan, mutta vain puoli prosenttia.

Talousnäkymät ovat Aktian mukaan synkentyneet kesän aikana. Myös toukokuun lopussa pankki oletti bkt:n supistuvan tänä vuonna, mutta nyt ennustettua vähemmän eli 0,3 prosenttia. Ensi vuodelle Aktia odotti 1,3 prosentin kasvua.

– Euroopan elpymisen hidastuminen heikentää Suomen vientinäkymiä. Venäjän talouden heikkous iskee Suomeen montaa eri reittiä, arvioi Aktian pääekonomisti Anssi Rantala suhdannekatsauksessa.

Viennin Aktia laskee supistuvan tänä vuonna 0,5 prosenttia viime vuodesta. Ensi vuodelle se ennakoi 1,6 prosentin viennin kasvua. Tuonti näyttää Aktian mukaan supistuvan vientiä enemmän eli 1,2 prosenttia. Ensi vuonna tuonti lähtee 0,8 prosentin kasvuun.

Investoinnit laskevat tänä vuonna 5,3 prosenttia ja jäävät ensi vuonna tämänvuotisiin lukemiin.

Talouden kolmatta vuotta jatkuva matelu heikentää työllisyyttä. Työttömyyden Aktia arvioi kiipeävän tänä vuonna 8,7 prosenttiin, missä se pysyy ennusteen mukaan myös ensi vuonna.

Inflaatio pysyy matalana. Tänä vuonna Aktia odottaa kuluttajahintojen nousevan tänä vuonna 1,0 ja ensi vuonna 1,3 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?