Burger King havittelee aamiaisravintolaketjua

Yhdysvaltalainen hampurilaisketju Burger King haluaa siirtää verotuksen kotipaikkaa ja laajentaa tuotevalikoimaa.

25.8.2014 8:35 | Päivitetty 25.8.2014 9:49

Yhtiö käy parhaillaan neuvotteluita kanadalaisen aamiaisravintola Tim Hortonsin ostamisesta. Kauppa toisi ketjulle jalansijaa pikaruokaravintoloita kiinnostavilla aamiaismarkkinoilla ja tarjoaisi mahdollisuuden alentaa veroja, uutistoimisto Bloomberg kertoi. Kauppa avaisi Burger Kingille mahdollisuuden niin kutsutulle inversiojärjestelylle. Se tarkoittaa sitä, että yhdysvaltalainen yhtiö voi siirtää verotuksen kotipaikan matalan verotuksen valtioon, kuten Kanadaan, pääliiketoiminnan pysyessä edelleen Yhdysvalloissa.

Financial Times -lehden mukaan neuvottelut ovat pitkällä.

Yhdistyessään ketjujen yhteenlaskettu markkina-arvo on 18 miljardia dollaria, 13,6 miljardia euroa.

Burger King nousisi maailman kolmanneksi suurimmaksi pikaruokaketjuksi. Ketjun myynti olisi 22 miljardia dollaria, ja sillä olisi 18 000 ravintolaa sadassa maassa.

Yhdysvalloissa on viime viikkoina virinnyt kiivasta keskustelua yritysten pääkonttorisiirtojen takia. Vastaava liikettä Eurooppaan on harkinnut apteekkiketju Walgreen, joka kuitenkin luopui aikeesta.

Poliitikot pitävät järjestelyitä epäisänmaallisina, ja muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kutsuu tällaisia tapauksia ”yrityskarkureiksi”.

Burger King maksaa Yhdysvalloissa matalampaa yritysveroa, joka on 27 prosenttia. Ylin yritysveroprosentti on 35. Neuvottelulähteiden mukaan verotus ei ole keskeisin syy kaupalle.

Hampurilaisketjun pääomistaja on brasilialainen pääomasijoittaja 3G Capital, joka osti yhtiön vuonna 2010.

Burger King on laajentunut myös Suomeen. Kuudes ravintola avautuu syyskuun lopulla kauppakeskus Myyrmanniin Vantaalle.

Kanadalaiskaupasta uutisoi ensimmäisenä The Wall Street Journal.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?